Translations of An Interview With Mohammed

Return to Gates of Vienna

ArabicDanishFrenchMalayRomanianSpanish
BulgarianDutchGermanNorwegianRussianSwedish
CroatianEnglishIndonesianPolishSerbianTagalog
CzechFinnish ItalianPortugueseSlovenian


Arabic Version

[Not yet available]

Return to the top


Bulgarian Version

Translated by ZN

 Интервю с Мoхамед 
 
Jami: Салям алейкум.
Благодаря много за това интервю. Как да ви наричам? Г-н Мохамед, или имате и фамилно име?
 
Mo: Салям алейкум.
Достатъчно е да ме наричате Мо. Мохамед е малко дълго. Забелязвам че днешно време всичко се съкращава. Доста неща са се променили. Напоследък пътувах доста.
 
Jami: Харесва ли ви това което видяхте?
 
Mo: Донякъде. Лесно е да се придвижваш днешно време… по този начин е лесно да срещаш различни хора на различни места. По този начин има голям потенциал за разбирателство.
 
Jami: Ами.. Мо .. като говорим за разбирателство…
Ами, както може би знаеш, има много дискусии свързани с исляма в Запада, исляма и демокрацията, и разбира се как вашият начин на живот се отразява на живота на Мюсулманите днес. Така че нека започнем с началото на вашият живот, а по-късно ще искам да разбера какво е вашето мнение за Исляма днес.
 
Mo: Разбирам че има малко объркване в последните …ааа…1400 години. Това ми дава възможност да изясня някои неща.
 
Jami: Това опит да се пренапише историята ли е?
 
Mo: Всяка историческа личност бива обременявана с трудни факти и стандарти. Фактите не могат да се пренапишат, но стандартите могат
 
Jami: Но във вашата история е трудно да се отделят фактите от стандартите.
 
Mo: Да, това е моята трагедия: Аз съм авторът, героят и зрителят на моята собствена драма.
 
Jami: Коя драма е по-трагична? Вашата или трагичната ситуация на милионите Мюсулмани? Във тази трагедия вие сте директора. Но актьорите играят ролите си след като вие се оттеглихте.
 
Mo: Така е. Но аз никога не напуснах изцяло сцената. Нека да започваме, и да оставим Аллах и да освободим хората от това какъв съм бил, и това какъв не искам да бъда вече. Това е което наричате еманципация. Или става твърде объркващо?
 
Jami: Ами, нека се опитаме да поизясним нещата.
Да започнем отначалото.
Как се казват маика Ви и баща Ви?
 
Mo: Баща ми се казва Абдула ибн Абд ал Муталиб, а маика ми се казва Амина бинт Уахаб.
 
Jami: Какъв човек беше баща Ви? И каква жена беше маика Ви?
 
Mo: Спомням си малко за майка ми. Когато бях на 6 тя почина, за съжаление.
Баща ми никога не го видях. Починал е преди да се родя. Фактически бях сирак.
 
Jami: Съжалявам да чуя това.
 
Mo: Отгледан бях от дядо си Абд ал- Муталиб докато навърших 8 години, а после за мен се грижише чичо ми Абд Талиб. Спомням си че бяха хубави времена. Играех навън с другите деца и говорех с часове с чичо ми. Той беше най –добрият баща който едно момче може да си пожелае.
 
Jami: Значи сте имал хубаво детство?
 
Mo: Смятам че може да се каже така…
 
Jami: През цялото време ли знаехте че един ден ще сте пророк?
 
Mo: Имах такива сънища. Но тогава не знаех какво значат…
 
Jami: Спомняте ли си какъв искахте да станете като пораснете?
 
Mo: Ами това беше преди много време. Ами, чичо ми ми разказваше чудесни истории за човек наречен Исус и неговите 11… войни или нещо такова. Наистина ми се искаше да съм като него. И мисля че оправдах очакванията ми. Ние се срещнахме.
Всъщност сме добри приятели. Прекарваме доста време заедно. Играем покер понякога. И двамата мамим понякога, а после се шегуваме с това. Не играем за пари разбира се.
 
Jami: Сигурен съм че християните се радват да чуят че двамата се разбирате. Ако нямаш нищо против, искам да превъртим лентата напред във времето. Сега сте на двадесетина години. Имахте ли някакво образование?
 
Mo: Не, но се учех от улицата. Животът беше моето образование. Бях уморен да живея без някаква перспектива. Исках да направя нещо за човечеството. И разбира се си търсех добра съпруга. Видял съм толкова интересни неща. И научих много неща. Тогава срещнах Хадиджа. Тя търгуваше с керваните. Беше чудесна дама. Нае ме като водач на един от неините кервани. Когато бях на 25 се ожених за нея. Тя беше 15 години по възрастна от мен.
 
Jami: Това не те ли притесняваше?
 
Mo: Когато си влюбен приятелю, възрастта няма значение. Когато си влюбен всичко е възможно.
 
Jami: Ами, очевидно имаш голямо сърце?
 
Mo: Не бива да преувеличаваме. Имах също и голяма празна кесия.
 
Jami: Но Вие сте имали повече от 20 съпруги по едно време. Сахи Бухари, един от вашите апостоли, казва че понякога сте обикаляли и имали сексуален контакт с всичките си жени на една вечер. Олеле! Това истина ли е?
 
Mo: Да, нещо такова беше. Но, аз мислех че искахте да минем нещата по хронологичен ред… първата ми съпруга, Кхадиджа беше заможна жена, и в резултат на това стана по привлекателна за мен.
 
Jami: Тя ли беше Вашата банка?
 
Mo: Да, разбира се. Банка с всичко в нея. Повярвайте ми, всеки в даден момент е желал да се ожени за банка. А в онези дни, дори повече от сега. Женитбата беше бизнес. Женитбата беше политика.
 
Jami: А какво ще кажете за Аиша?
Били сте на 52 години, и се оженихте за момиче на 7, и сте правили секс с нея когато е била на 9. как бихте обяснили това?
 
Mo: По сложно е от колкото Вие и някои хора си мислите.
 
Jami: Добре, имам цитат от Аиша и Хадит, където тя казва: “Пророкът се ожени за мен когато бях на 6 и консумира брака ни когато бях на 9 години, и така останах с него 9 години апостолът на Аллах умря.” Така че на всяка цена ми обяснете…
 
Mo: Баща и Абу Бакр беше един от най-близките ми съюзници. След смъртта на Кхадиджа, сърцето ми беше разбито. Бях самотен човек. Баща и беше достатъчно добър да и позволи да се омъже за мен. А та беше толкова силно момиче.
 
Jami: Но попитахте ли я дали иска да се омъже за вас?
 
Mo: Не, не съм. Баща и даде разрешение за това. Това беше достатъчно. Освен това тя беше толкова млада. Тя не можеше да взема самостоятелно решения. Това беше нормално за онези времена, и за нещастие е все още нормално за някои места през 21 век.
 
Jami: И когато беше на 9, попитахте ли я дали иска да прави секс с Вас?
 
Mo: Това бяха различни времена. Бяхме в племенни общества. Много неща бяха различни тогава. Съзнанията бяха различни. Живота беше различен. Хората бяха различни, и аз бяха различен… и не бива да забравяте, че аз светият Аллах имах специални еротични привилегии които обикновенните хора нямаха. Имах божествени сили, а бях само човек.
 
Jami: Казвам това защото в Ислямските държави тези практики все още съществуват. Какво искате да кажете на мюсулманите които все още правят такива неща?
 
Mo: Не опитваите да правите това у дома. Не, сериозно. Разбирам че за хората днес е трудно да разберат това, което ставаше в онези времена. Но мюсулманите трябва да разберат че живеем в нова ера. Това което съм правил, не е задължително нещо от което се гордея. Много неща които бяха нормални в онези времена, съвременните хора ще ги сметнат за изостанали или нечовешки. Така че съвета ми към мюсолманите е да не се женят и правят секс с момичетакоито не са готови за това, или не го искат. Моето мнение е че мъжа и жената са равни и трябва да бъдат третирани като такива. Можеш да бъдеш мюсулманин само по собствено желание, и да се ожениш само по желание.
 
Jami: …Казва Мохамед в лето господне 2008
 
Mo: Предпочитам да я наричам 1429 година, ако нямате нищо против
 
Jami: Нека поговорим за някои други деликатни въпроси. Анти-Семитизмът е широко разпространен в ислямските страни. Историята разказва че сте убили повече от 600 евреи и сте се оженили за еврейско момиче след като сте убили баща и. Можете ли да ми обясните причината?
 
Mo: А, евреите. Вечният проблем. Как мога да съм последният пророк на Аллах, когато евреите и християните няма да се присъединят към моята религия. Конфликта беше просто бизнес. И аз просто исках да формирам по-лека форма на Юдейството. Не можех да го сторя по друг начин, нямаше повече място за юдаизъм. Евреите са винаги толкова… инати, не можеха да приемат че няма място за тях.
Като за начало, всички хора са създадени от Господ. Както казах…напоследък обикалях земята надлъж и шир. И трябва да кажа удивително е колко общи неща има между хората. Всички имат своите мечти и страхове.
 
Jami: Искате да кажете че нямате нищо против евреите ли?
 
Mo: Научил съм се да разбирам значението на толерантността и обичта. Тогава бяхме във война. Така че е обичайно да убиеш неприятелите си. Но само тези които са въоръжени. Това което се случи беше грешка. Векове наред цивилните са били мишена. Кръстоносците го правеха. Но също и Саладин. Мюсулмански цивилни бяха убивани в Босна. Мюсулмани избиха невинни хора в Дарфур, геноцида над Арменците и бомбите в метрото. Мислех че е забранено на християни и мюсулмани да убиват цивилни…в никакъв случаи…
 
Jami: Това са все факти. Но ще се съгласите ли с мен, че заради това, което направихте на Евреите, и заради това корто казахте за тях, Мюсулманите днес мразят Евреите?
 
Mo: Съди хората по това как се отнасят спрямо другите. Никога не прави на друг това което не искаш да ти се случи. Много неща в Корана са символични. Бог е дал разум на хората, нали. Така че правете своите собствени морални изводи. В старият завет на библията също има доста подли неща. Не много християни приемат това директно… знам че е казано че Коранът е всъщност словото божие. Това е така. Но думите са използвани повече в поетична форма. Или това поне е моето мнение.
 
Jami: Искате да кажете че нямате нищо общо с геноцида в Медина, където стотици евреи са избити?те не са имали оръжия. Те са били предадени на теб. Ти нямаше прошка към тях.
 
Mo: Бъркате мен и моят Бог с християните. Да убиеш и да бъдеш убит също е вид милост. Ако бях показвал милост тук и там, ислямският свят никога нямаше да види бял свят.
 
Jami: Значи създаването на ислямският свят е най-голямата полза от Вас?
 
Mo: Обективно погледнато, Ислямът е единствената истина.
 
Jami: Има ли също и субективна истина?
 
Mo: Да, истината на моралът и милостта. В това отношение геноцидът е немотален и безмилостен.
 
Jami: А какво ще кажете за тези които се отказват от Исляма?
 
Mo: (въздиша) Това май е от твоята компетенция, нали?
 
Jami: Ами…да…Аз също съм изменник… но по принцип… как да се третират изменниците?
 
Mo: Изменниците не са вече мой проблем… ако изберат да напуснат Исляма… добре… съжалявам ако го направят. Не ме разбирайте погрешно. Но те са свободни да пеавят каквото решат. Ако искат да горят в ада… няма проблем за мен…
 
Jami: Тогава защо не каза това преди 1400 години? Избивали сте хората когато спрат да вярват в Исляма?
И какво ще кажете на Мюсулманите и имамите които твърдят че изменничеството престъпление наказуемо със смърт?
 
Mo: Без опцията да не вярваш, вярата не значи нишо. Защото ако е натрапена на хората, вече не е истинска вяра. Ще кажа че хората, които преследват другите хора,които не вярват в същите неща като тях, са луди и не заслужават да се наричат Мюсулмани.
 
Jami: Имам някои лични въпроси които искам да задам.
Какво мислите за хора като Геерт Вилдерс или Салман Ръшди? Знаете ли кои са?
 
Mo: Не ги познавам много добре, но не ми харесва Мюсулмани да отправят смъртни заплахи към тях. Това е изцяло грешно. Не ми пука каво говорят. Те си имат тяхното мнение, аз си имам моето. Мисля че са напълно грешни, но това няма да те изненада…
 
Jami: Започваш да се променяш
 
Mo: Всеки го прави. Винаги. Вече не можем да променим фактите. Нормите можем. Нека ги приспособим с новите времена.
 
Jami: Това не бяха ли нормите на Аллах?
 
Mo: Не знам каква точно е волята на Аллаха. Никой не знае.
 
Jami: Застрашаваш сигурността си. Скоро ще имаш нужда от бодигарди. И ще почнат да горят лика ти.
 
Mo: Поради тази причина забраних на Мюсолманите да изобразяват лика ми. Не ме подценявай, Мюсулманите се страхуват от мен. Терорът е почвата от която Аллах е сътворил мен и останалите.
 
Jami: Какво става ако спрем да се страхуваме от Аллах?
 
Mo: Тогава идва краят на моята история. Тогава честно ще съм изпълнил моята роля. Това е истинската еманципация на Бог и пророците. Тогава те ще са свободни от вечните си задължения. Вашият филм е малка стъпка към тази еманципация. И това е начина по който пророците умират. И това също е начина по който се прераждат.
 
Jami: Мислите ли че когато този филм бъде показан, Мюсулманските общности ще сеагират спокойно?
 
Mo: Не надценявайте вашата малка ниско-бюджетна продукция. Но… никога не се знае. Надявам се моите братя и сестри ще реагират с достойнство. Това е просто филм. И много евтин при това. Не е блокбастър. Или ако искате в края на интервюто може да създадем малък скандал, да вдигнем рейтинга.
 
Jami: Какво предлагате?
 
Mo: Да си сваля маската? Не просто се шегувам. Нека просто я оставим. Може да обиди някой старомоден Мюсулманин.
 
Jami: Ами, Мо, благодаря отново за отделеното време! Беше удоволствие да говоря с Вас.
 
Mo: Удоволствието беше изцяло мое.

Return to the top


Croatian Version

[Not yet available]

Return to the top


Czech Version

[Not yet available]

Return to the top


Danish Version

Translated by Henrik Ræder Clausen

  Et interview med Muhammed 
 
Jami: Salam o alaikom.
Først mange tak for at du vil deltage i dette interview. Hvad skal jeg kalde dig? Hr. Muhammed, eller har du et efternavn?
 
Mo: Salam o alaikom
'Mo' er udmærket. Muhammed er lidt langt, og jeg har lagt mærke til at alt bliver forkortet i disse dage. Mange ting har ændret sig. Jeg har rejst en del på det seneste.
 
Jami: Var du glad for, hvad du så?
 
Mo: På en måde. Det er nemt at komme omkring i disse tider, og nemt at møde forskellige mennesker rundt omkring... Det giver et stort potentiale for forståelse.
 
Jami: Øh, ehm, Mo... Nu vi taler om 'forståelse'... Som du nok har bemærket, er der en del debat om islam i vesten, om islam og demokrati, og naturligvis om, hvordan din livsstil har indflydelse på muslimer i dag. Jeg foreslår at vi først taler lidt om dit liv, og derefter vil jeg gerne vide lidt om dit syn på islam i dag.
 
Mo: Jeg kan forstå, at der har været en vis forvirring de seneste, tja, 1400 år. Jeg vil gerne bruge denne anledning til at sætte et par ting på plads.
 
Jami: Er det et forsøg på at omskrive historien?
 
Mo: Alle historiske personer har måttet bære på vanskelige fakta og normer. Fakta kan ikke ændres, men det kan normer.
 
Jami: Men i din historie er det svært at adskille fakta fra normer.
 
Mo: Ja, det er min tragedie: Jeg er forfatter, skuespiller og vidne til mit eget drama.
 
Jami: Ehm, hvis drama er egentlig den største tragedie her? Dit eget eller millioner af muslimers tragiske situation? Du har selv været instruktør til denne tragedie, som andre har ført videre efter din tilbagetrækning.
 
Mo: Det er sandt. Men jeg har aldrig helt forladt scenen. Lad os tage fat med at lægge Rasul Allah bag mig, og sætte folk fri af, hvad jeg var, og hvad jeg aldrig ønsker at blive igen. Det kan kaldes frigørelse. Eller udtrykker jeg mig for indviklet?
 
Jami: Tja, lad os prøve at rede trådene ud og starte ved begyndelsen. Hvad hed din mor og din far?
 
Mo: Min fars navn er Abdallah ibn Abd al-Muttalib, og min mors navn er Aminah bint Wahab.
 
Jami: Hvilken slags mand var din far? Og hvilken slags kvinde var din mor?
 
Mo: Jeg husker ikke meget om min mor. Hun døde desværre da jeg var seks år gammel. Min far har jeg aldrig kendt. Han døde før jeg blev født. Jeg var faktisk forældreløs.
 
Jami: Det gør mig ondt at høre...
 
Mo: Min bedstefar Abd Al-Muttalib tog sig af min opvækst indtil jeg var otte år,,, og derefter af min onkel Abd Talib. Det var en behagelig tid, husker jeg. Jeg legede i timevis med andre børn, og talte i timevis med min onkel. Han var den bedste far, man kunne ønske sig.
 
Jami: Så du havde en god barndom?
 
Mo: Det kan man godt sige...
 
Jami: Vidste du altid, at du en dag ville blive en profet?
 
Mo: Jeg havde nogle drømme om det. Men dengang vidste jeg ikke, hvad det betød.
 
Jami: Husker du selv, hvad du ønskede at blive, da du blev stor?
 
Mo: Tja, det er jo længe siden... Min onkel plejede at fortælle storslåede historier om en mand ved navn Jesus og hans 11 … krigere, ellerr hvad det nu var. Jeg ville virkelig gerne være som ham. Og jeg tror, jeg har levet op til forventningerne. Jeg har mødt ham.
Faktisk er vi meget gode venner. Vi ses tit og spiller poker. Vi snyder lidt og griner om det bagefter. Vi spiller naturligvis ikke om penge.
 
Jami: Jeg er helt sikker på at de kristne vil være glade for at i kommer godt ud af det med hinanden. Hvis du ikke har noget imod det, vil jeg gerne gå frem i tiden.
Til da du var i tyverne. Fik du en uddanelse?
 
Mo: Næh, men livet gav mig min uddannelse. Jeg brød mig ikke om at leve uden perspektiv i tilværelsen. Jeg ville gøre noget for menneskeheden. Og naturligvis så jeg mig om efter en god kone. Jeg har set mange spændende ting undervejs, og lært meget. Så mødte jeg Khadidja, der var handlende med karavaner. En dejlig kvinde. Hun hyrede mig til at lede hendes karavaner. Da jeg var 25, giftede jeg mig med hende. Hun var 15 år ældre end mig.
 
Jami: Øh, generede det dig ikke?
 
Mo: I kærlighed, min gode ven, har alder ingen betydning. Når du er forelsket er alt muligt.
 
Jami: Du har åbenlyst et stort hjerte?
 
Mo: Nu ingen grund til at overdrive. Jeg havde også en stor og meget tom tegnebog.
 
Jami: Men på et tidspunkt havde du mere end 20 koner. Sahih Bukhari, en af dine apostle, fortalte at du gik rundt og havde seksuelle forhold til alle dine koner på en aften. Wow. Kan det virkelig passe?
 
Mo: Ja, noget i den retning. Men jeg troede, du ville gå kronologisk frem? Min første kone, Khadidja, var en rig kvinde, og det gjorde hende mere attraktiv for mig.
 
Jami: Var hun din bank?
 
Mo: Bestemt, ja. En bank med alting. Tro mig, alle har på et tidspunkt drømt om at gifte sig med en bank. Sådan var det dengang, og endnu mere i dag. Ægteskab var forretning. Ægteskab var politik.
 
Jami: Hvad så med Aisha?
Du var 52 år gammel, giftede dig med en pige på syv, og havde sex med hende, da hun var ni. Hvordan kan du forklare det?
 
Mo: Det er mere indviklet end du og mange andre mennesker tror...
 
Jami: Virkelig? Jeg har et citat fra Aisha, som jeg gengiver fra hadith. Hun sagde: “Profeten giftede sig med mig da jeg var seks år gammel og fuldbyrdede ægteskabet da jeg var ni år gammel, og jeg blev sammen med ham i ni år, indtil Allahs apostel døde.” Vil du være så venlig at forklare det for mig?
 
Mo: Hendes far, Abu Bakr, var en af mine nærmeste allierede. Efter Khadidja døde var mit hjerte knust. Jeg var en ensom mand. Hendes far var så venlig at lade mig gifte sig med hende. Og hun var sådan en stærk pige!
 
Jami: Men spurgte du, om hun ville giftes med dig?
 
Mo: Nej, det gjorde jeg ikke. Hendes far gav tilladelse til det, og det var nok. I øvrigt var hun jo så ung, og kunne ikke selv bestemme den slags. Det var almindeligt dengang, og desværre gør man stadig sådan nogle steder selv i det 21. århundrede.
 
Jami: Og da hun var ni år gammel, spurgte du så om hun ville have sex med dig?
 
Mo: Det var andre tider! Det var et stammesamfund. Mange ting var anderledes dengang. Mentaliteten var anderledes. Livet var anderledes. Mennesker var anderledes, og jeg var anderledes...
Og du må ikke glemme at jeg, Allahs budbringer, fik særlige erotiske privilegier som almindelige mennesker ikke fik. Jeg havde verdslig magt. Og jeg var jo kun et menneske.
 
Jami: Jeg siger det, fordi i islamiske lande sker den slags ting stadig meget. Hvad har du at sige til muslimer, der gør den slags?
 
Mo: Lad være med at prøve det hjemme. Nej, alvorlig talt. Jeg forstår at for mennesker i dag er det svært at forstå, hvad der foregik dengang. Men muslimer er nødt til at forstå at vi lever i en ny tid. Hvad jeg gjorde dengang er ikke nødvendigvis noget, jeg er stolt af. Mange ting, der var normale dengang, vil moderne mennesker kalde gammeldags eller inhumane. Så mit budskab til det islamiske samfund i dag er: Lad være med at gifte jer med piger eller have sex med dem, når de ikke er klar eller ikke selv vil. Min mening er, at mænd og kvinder er lige, og skal behandles lige. Du kan kun være muslim af fri vilje, og du kan kun gifte dig af fri vilje.
 
Jami: Siger Muhammed i det Herrens år 2008.
 
Mo: Undskyld, men jeg vil foretrække at kalde det år 1429.
 
Jami: Lad os tale om nogle andre følsomme ting. Der er en udbredt antisemitisme i islamiske lande. Historien siger, at du dræbte over 600 jøder, og giftede dig med en jødisk kvinde efter at have dræbt hendes forældre. Kan du forklare, hvorfor du gjorde det?
 
Mo: Åh, jøder. Et evigt problem. Hvordan kunne jeg nogensinde blive Allahs sidste profet, hvis jøder og kristne ikke ville tilslutte sig min religion? Konflikten havde forretningsmæssige årsager. Og jeg som blot ville skabe en forenklet udgave af jødedommen. Jeg kunne ikke gøre det anderledes, der var ikke mere plads til jødedom. Jøder er altid så … stædige, de kunne ikke acceptere at der ikke var plads til dem.
Til at starte med, alle mennesker er skabt af Gud. Som jeg sagde... Jeg har været vidt omkring på jorden på det seneste. Og det må jeg sige. Det er imponerende, så meget mennesker har til fælles. Det har deres drømme, de har deres frygt.
 
Jami: Mener du dermed, at du ikke har noget imod jøder, for eksempel?
 
Mo: Jeg har lært at forstå betydningen af tolerance og kærlighed. Vi var i krig dengang. Så er det ganske normalt at dræbe din fjende. Men kun de bevæbnede, naturligvis. Så hvad der skete dengang var forkert. I århundreder blev der ført krig mod civile. Korsfarerne gjorde det. Og Saladin. Muslimske civile blev dræbt i Bosnien. Muslimer dræbte uskyldige i Darfur, i det Armenske folkemord, ved bombeangreb i undergrundsbanen. Jeg troede det var forbudt for muslimer og kristne at dræbe civile, uanset omstændighederne.
 
Jami: Det er alt sammen fakta. Men er du enig med mig i at på grund af det, du gjorde mod jøderne og det, du har sagt om dem, er muslimer af i dag jødehadere?
 
Mo: Man skal bedømme mennesker på, hvordan de behandler andre. Specielt skal man aldrig gøre mod andre, som man ikke vil have dem til at gøre mod en selv. Mange ting i koranen er symbolske. Gud gav mennesket en hjerne, gjorde han ikke? Så du selv kan dømme moralsk. I det Gamle Testamente i Bibelen står der også mange onde ting. Det er der ikke mange kristne, der tager bogstavligt. Jeg ved at det siges, at koranen er Guds bogstavlige ord. Men det har egentlig mere en poetisk betydning. Sådan ser jeg i hvert fald på det.
 
Jami: Tager du ikke ansvaret for folkemordet i Medina, hvor hundreder af jøder blev dræbt? De var ubevæbnede. De var krigsfanger i din varetægt. Du havde ingen nåde.
 
Mo: Du forveksler mig og min Gud med kristne. Dræb og bliv dræbt er også en form for nåde. Hvis jeg havde vist 'nåde' ville en islamisk stat aldrig kunnet opstå.
 
Jami: Så skabelsen af den islamiske stat er den største fordel?
 
Mo: Objektivt talt er islam den eneste sandhed.
 
Jami: Er der også en subjektiv sandhed?
 
Mo: Ja, sandheden om moral om nåde. Målt med disse alen var folkemordet umoralsk og nådesløst.
 
Jami: Hvad med dem, der forlader islam?
 
Mo: (sukker) Det er vist en personlig ting, ikke?
 
Jami: Øj, jo... Jeg har selv forladt islam. Men generelt set – hvordan bør frafaldne behandles?
 
Mo: Frafaldne er ikke mit problem længere. Hvis de vælger at forlade islam – fint. Jeg vil være ked af det, det er klart. Men de har deres frihed til at gøre det. Hvis de virkelig ønsker at brænde i helvede – fint for mig.
 
Jami: Hvorfor sagde du ikke det for 1400 år siden? Du fik da folk slået ihjel, når de ikke længere troede på islam?
Og hvad siger du til muslimer eller imamer, der siger at frafald er en forbrydelse, der skal straffes med døden?
 
Mo: Uden mulighed for ikke at tro ville tro ikke have nogen mening. For hvis den påtvinges folk er det ikke længere tro. Jeg ville sige at folk, der forfølger andre for ikke at tro det samme som dem selv er gale, og ikke værdige til at blive kaldt muslimer.
 
Jami: Jeg har nogle personlige spørgsmål, jeg også gerne vil stille.
Hvad mener du om folk som Geert Wilders og Salman Rushdie? Kender du dem?
 
Mo: Jeg kender dem ikke særlig godt, men jeg bryder mig ikke om, at muslimer truer med at slå dem ihjel. Jeg er ligeglad med, hvad de siger. Det er deres sag. Jeg har min sag. De har deres holdning, jeg har min. Jeg mener, at de tager fuldstændigt fejl. Men det vil nok næppe overraske dig...
 
Jami: Du er ved at forandre dig...
 
Mo: Alle og enhver forandrer sig. Altid. Vi kan ikke ændre på de ting, der er sket. Men vi kan ændre normerne. Tilpasse dem til nye tider.
 
Jami: Var det ikke Allahs normer?
 
Mo: Jeg ved egentlig ikke, hvad Allahs vilje er. Det er der ikke nogen, der gør.
 
Jami: Det er da farligt for dig at sige sådan. Du vil snart få brug for bodyguards. Og de vil give sig til at brænde dit billede.
 
Mo: Det var netop derfor, jeg forbød muslimer at lave billeder af mig. Du må ikke undervurdere mig, muslimerne er bange for mig. Terror er det middel, Allah har brugt til at forme mig og alt det andet.
 
Jami: Hvad sker der, hvis vi ikke længere frygter Allahs terror?
 
Mo: Så vil min fortælling være forbi. Så har jeg overstået min del. Det er den virkelige frigørelse for Gud og profeter. De bliver dermed gjort fri af deres evige opgave. Din film er et lille skridt retning af den frigørelse. Det er sådan, profeter dør, og den måde, de genfødes.
 
Jami: Tror du, at det muslimske samfund vil reagere roligt på at jeg udgiver denne film?
 
Mo: Nu må du ikke overvurdere din lille lavbudget-produktion. Men... Man ved aldrig. Jeg håber, mine søstre og brødre vil reagere værdigt. Det er bare en film. En meget billig film. Det er ikke et kæmpehit. Eller måske skulle vi lave en lille skandale sidst i interviewet, der vil være godt for seertallet?
 
Jami: Hvad tænker du på?
 
Mo: At tage min maske af? Nej, det var min spøg- Lad den hellere blive siddende, så jeg ikke fornærmer nogle reaktionære muslimer. Mit hår er alligevel grimt i dag.
 
Jami: Tak, Mo, og tak igen for at bruge din tid!. Det var en glæde at tale med dig.
 
Mo: Glæden er helt på min side.

Return to the top


Dutch Version

Translated by VH

 Een interview met Mohammed
 
Jami: Salam o aleikum.
Ik wil U bijzonder danken voor dit interview.
Hoe mag ik U aanspreken? Mijnheer Mohammed? Of heeft U nog een achternaam?
 
Mo: Salam o aleikum.
"Mo" is prima … Mohammed is wat lang.
Het viel mij op dat iedereen alles afkort tegenwoordig. Tsja, er is veel veranderd. Ik reis veel de laatste tijd …
 
Jami: Beviel hetgeen U zag?
 
Mo: Min of meer. Het is gemakkelijk je te verplaatsen tegenwoordig … op die manier is het gemakkelijk verschillende mensen op verschillende plaatsen te ontmoeten … Daardoor is er een groot potentieel voor begrip.
 
Jami: Goed … eh … Mo … nu wij het over begrip hebben … Zoals U zal weten, is er nogal wat discussie over de islam in het Westen, islam en democratie, en natuurlijk over hoe Uw leven dat van hedendaagse moslims beïnvloedt. Dus wil ik beginnen met Uw eerste levensjaren en daarna zou ik van U willen weten wat Uw visie op de hedendaagse islam is.
 
Mo: Ik begrijp dat er nogal wat misverstanden zijn de laatste … eeh … 1400 jaar. Dit geeft mij de gelegenheid een en ander recht te zetten.
 
Jami: Is dit een poging de geschiedenis te herschrijven?
 
Mo: Iedere historische figuur draagt de last van complexe feiten en standaarden met zich mee. Feiten zijn niet herschrijfbaar, standaarden echter wel.
 
Jami: Maar in Uw geschiedenis is het lastig feiten van standaarden te onderscheiden.
 
Mo: Ja, dat is mijn tragedie: Ik ben de auteur, de speler en ook nog eens de toeschouwer van mijn eigen drama.
 
Jami: Wiens drama is meer tragisch? Dat van U of dat van millioenen moslims? In deze tragedie bent U de regisseur. Maar de spelers speelden door nadat U zich terugtrok.
 
Mo: Zeker. Maar ik ben nooit helemaal weg geweest. Laat ons beginnen, en daarvoor de Rasul Allah even achterwege laten en de mensen losmaken van wat ik was en van wat ik nooit meer wil zijn. Dit is wat je emancipatie noemt. Of wordt ik nu te ingewikkeld.
 
Jami: Nou, laten wij proberen een en ander op te helderen. Wij beginnen bij het begin. Wat is de naam van Uw moeder en vader?
 
Mo: Mijn vader is Abdallah ibn Abd al-Muttalib en mijn moeders naam is Aminah bint Wahab.
 
Jami: Wat voor soort man was Uw vader? En wat voor type vrouw was Uw moeder?
 
Mo: Ik heb maar weinig herinneringen aan mijn moeder. Toen ik 6 was overleed ze helaas. Mijn vader heb ik zelfs helemaal niet gekend. Hij overleed voor ik geboren werd. Eigenlijk was ik een wees.
 
Jami: Het spijt me dat te horen.
 
Mo: Ik ben opgevoed door mijn grootvader Abd al-Moettalib, tot mijn achtste, en daarna door mijn oom Aboe Talib. Dat was een leuke tijd kan ik me herinneren. Buiten spelen met andere kinderen en uitstapjes met mijn oom. Hij was de beste vader die je je kon wensen.
 
Jami: Dus U had een gelukkige jeugd?
 
Mo: Ja, dat kan je wel zeggen.
 
Jami: Wist U altijd al dat U ooit een profeet zou worden?
 
Mo: Ik heb er wel eens van gedroomd. Maar ik wist toen nog niet wat dat inhield …
 
Jami: Kunt U zich herinneren wat U wilde worden als U groot was?
 
Mo: Nou, dat is heel lang geleden. Ja, mijn oom vertelde mij altijd prachtige verhalen van een man die Jezus heette en zijn 11 … strijders of zoiets. Ik wilde heel graag zijn zoals hij. En ik denk dat ik aan die verwachtingen voldaan heb. Ik heb hem ontmoet. Wij zijn zelfs goede vrienden. Wij gaan veel met elkaar om. Wij spelen soms een potje poker. Wij spelen allebei dan een beetje vals en hebben daar achteraf veel lol om. Wij spelen niet om geld natuurlijk …
 
Jami: Ik weet zeker dat christelijke mensen het erg leuk vinden dat jullie het zo goed met elkaar kunnen vinden … Als U het goed vindt, wil ik graag even een stuk verder door de tijd. Heeft U een opleiding?
 
Mo: Nee, maar ik was een straatjongen. Ik ben geschoold door het leven. Ik was moe van een leven zonder perspectief. Ik wilde iets betekenen voor de mensheid. En natuurlijk een goede vrouw vinden. Ik heb veel interessante ervaringen opgedaan. En ik heb heel veel geleerd. Ik ontmoette Chadodja. Zij zat in de karavanen business. Zij was een prachtige vrouw. ZIj huurde mij in als aanvoerder van één van haar karavanen. Toen ik 25 was trouwde ik met haar. Zij was 15 jaar ouder dan ik.
 
Jami: Zat U daar niet mee?
 
Mo: In de liefde, mijn vriend, doet leeftijd er niet toe. Als je verliefd bent kan alles.
 
Jami: Nou, U heeft kennelijk een groot hart.
 
Mo: Nu moet u niet overdrijven, ik had óók een lege portemonnee.
 
Jami: Maar U had meer dan 20 vrouwen op een gegeven moment. Sahih Bukari, een van Uw apostels, beweerde dat U rondging en dan met allen de liefde bedreef in één nacht. Wow, is dat echt waar?
 
Mo: Jah, zo ongeveer. Maar ik dacht dat u alles chronologisch wilde behandelen … Mijn eerste vrouw, Khadidja, was een rijke vrouw en dat trok mij in haar aan.
 
Jami: Was zij Uw Bank?
 
Mo: Ja, zeker. Een Bank met alles erop en eraan. Geloof me, iedereen heeft er ooit van gedroomd met een Bank te trouwen. En in die tijd zelfs meer dan nu. Trouwen was zaken doen. Huwelijk was politiek.
 
Jami: En Aisja dan? U was 52 jaar en trouwde een meisje van 7 en had sex met haar toen ze 9 was. Hoe kunt U dat uitleggen?
 
Mo: Dat zit ingewikkelder inelkaar dan u en veel anderen denken.
 
Jami: Nou, ik heb een citaat hier van Aisja uit de Hadith waar zij zegt: dat de Profeet met mij trouwde toen ik zes was en hij consumeerde zijn huwelijk toen ik negen was, en ik bleef negen jaar bij hem tot Allah's Apostel overleed. Verklaart U dit eens nader, leg mij dit eens uit.
 
Mo: Haar vader, Aboe Bakr, was een van mijn trouwste bondgenoten. Na de dood van Chadidja was mijn hart gebroken. Ik was een eenzaam man. Haar vader was zo goed haar met mij te laten trouwen. En zij was een flinke meid …
 
Jami: Maar heeft U haar gevraagd of zij met U wilde trouwen?
 
Mo: Nee, dat heb ik niet. Haar vader gaf toestemming. Dat was voldoende. Trouwens, zij was te jong. Zij kon nog niet zelf beslissen. Dat was normaal in die dagen, en helaas is het op deze planeet hier en daar nog steeds zo in de 21e eeuw.
 
Jami: En toen zij 9 jaar was, vroeg U haar om sex met U te hebben?
 
Mo: Dat waren andere tijden. Het was een tribale samenleving. Veel was anders toen. De mentalitiet was anders. Het leven was anders. Mensen waren anders en ik was anders …
En u moet niet vergeten, dat ik, Rasul Allah, een bijzonder erotisch privilege had dat gewone mensen niet toekwam. Ik had wereldlijke macht. En ik was maar een mens.
 
Jami: Ik zeg dit omdat in islamitische landen deze gebruiken nog steeds veel voor komen. Wat wilt U tegen moslims zeggen die nog steeds zulke dingen doen?
 
Mo: Probeer dit niet zelf thuis uit. Nee, even serieus, ik begrijp dat voor mensen die nu leven het lastig te begrijpen is wat zich in die tijd plaats vond. Maar moslims moeten begrijpen dat we in andere tijden leven. Wat ik toen deed, is niet iets waar ik bijzonder trots op ben. Veel dingen die toen normaal waren zouden moderne mensen achterlijk of barbaars vinden. Dus mijn boodschap aan de moslim gemeenschap is, ga niet trouwen of naar bed met een meisje die daar niet aan toe is of niet wil. Naar mijn mening zijn mannen en vrouwen gelijkwaardig en dienen ook zo behandeld te worden. Je kan alleen maar een moslim zijn uit vrije wil, en je kan alleen trouwen uit vrije wil.
 
Jami: … Zegt Mohammed in het jaar onzes Heren 2008
 
Mo: Ik noem dit liever het jaar 1429 als u het niet erg vind.
 
Jami: Laten wij het eens over delicate zaken hebben. Er is veel antisemitisme in islamitische landen. Het verhaal gaat dat U meer dan 600 joden heeft gedood en een joods meisje trouewde nadat U haar ouders had vernoord. Kunt u mij uitleggen waarom?
 
Mo: Hah, Joden, een eeuwig probleem. Hou zou ik nu de laatste profeet van Allah kunnen zijn als de joden en christenen niet met mijn religie willen meedoen? Het conflict was puur zakelijk. En ik wilde gewoon een lichtere versie van Judaisme vormgeven. Ik kon niet anders. Er was geen plaats meer voor Judaisme. Joden waren altijd zo … eigenwijs, zij konden niet accepteren dat er voor hen geen plaats meer was.
Om te beginnen zijn alle mensen door God geschapen. Zoals ik al zei … Ik heb veel rongezwalkt op de aardbol en recentelijk erg veel. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen gemeen hebben. Allen hebben hun dromen en angsten.
 
Jami: Meent U dat U niets tegen joden heeft … bijvoorbeeld?
 
Mo: Ik heb de bedoeling van tolerantie en liefde geleerd te begrijpen. Wij voerden oorlog toen. Dus is het normaal dat je de vijand doodt. Maar alleen diegenen die gewapend zijn, uiteraard. Dus wat plaatsvond was verkeerd. Eeuwenlang zijn burgers het doelwit geweest. De kruisvaarders deden het. Maar Saladin ook. Moslim burgers werden vermoord in Bosnië. Moslims vermoordden onschuldige mensen in Darfur, de genocide op Armeniërs en de bommen in de metro's … Ik dacht dat het verboden was voor christenen en moslims om burgers te vermoorden … om welke reden dan ook.
 
Jami: Dit zijn allemaal feiten, maar bent U het met me eens dat door hetgeen U de joden aandeed en wat U over hen zei, de moslims tegenwoordig de joden in feite haten?
 
Mo: Beoordeel mensen op hetgeen zij anderen aandoen. Doe nooit aan anderen wat u niet wilt dat u geschiedt. Veel zaken in de Koran zijn symbolisch. God gaf mensen hersens, is het niet? Vorm dus uw eigen oordeel. In het Oude Testament of de Bijbel komt ook veel wreedheid voor. Er zijn niet veel christenen die dat letterlijk nemen … Ik weet dat wordt gezegd dat de Koran letterlijk het woord van God is. Maar meer in poetische betekenis. Dat is hoe ik het zie, hoe dan ook.
 
Jami: Bent U bereid de verantwoordelijkheid te dragen voor de genocide in Medina waar honderden joden werden vermoord? Zij waren ongewapend. Zij waren aan U overgeleverd. U kende geen genade.
 
Mo: Jij verwart mij en mijn God met christenen. Doden en gedood worden is ook een vorm van genade. Indien ik hier en daar genade had getoond was er niets van een islamitische staat gekomen.
 
Jami: Dus het creëren van een islamitische staat is Uw grootste verdienste?
 
Mo: Objectief gesproken is islam de enige waarheid.
 
Jami: Is er ook een subjectieve waarheid dan?
 
Mo: Zeker, de waarheid van moraal en genade. In dit licht is genocide immoreel en genadeloos.
 
Jami: Hoe zit het met hen die de islam verlaten?
 
Mo: (zucht) Dat is een beetje jouw ding, is het niet?
 
Jami: Eh … ja … ik ben ook een afvallige … maar in het algemeen, hoe moeten afvalligen worden behandeld?
 
Mo: Afvalligen zijn niet meer mijn zaak … Als zij de islam verkiezen te verlaten … prima … Het spijt mij als zij dat doen. Maar begrijp me niet verkeerd, het staat hen vrij die keuze te maken. Als zij in de hel willen branden … ik vind het prima.
 
Jami: Waarom heeft u dit niet 1400 geleden gezegd? U liet mensen vermoorden die niet meer in de islam geloofden? En wat zegt U tegen moslims of imams die beweren dat afvalligheid een misdaad is waar de doodstraf op staat?
 
Mo: Zonder de mogelijkheid niet te geloven zou geloof waardeloos zijn. Want als het mensen wordt opgelegd is het niet langer een echt geloof. Ik zou zeggen dat mensen die anderen vervolgen omdat zij niet in hetzelfde geloven als zij, dat die niet goed snik zijn en onwaardig om moslim genoemd te worden.
 
Jami: Ik zou U graag wat persoonlijke vragen willen stellen.
Wat vindt U van mensen als Geert Wilders of Salman Rushdi? Kent U ze?
 
Mo: Ik ken ze niet zo goed, maar hou er niet van als moslims ze met de dood bedreigen. Dat is compleet fout. Het kan mij niets schelen wat zij zeggen. Zij hebben hun ding, ik het mijne. Zij hebben hun mening, ik de mijne. Ik denk dat zij het mis hebben. Maar dat zal voor u geen verrassing zijn.
 
Jami: U begint wat te veranderen.
 
Mo: Jan en alleman doen dat. Altijd. Wij kunnen feiten niet langer ongedaan maken. De standaarden kunnen wij veranderen. Aangepast aan nieuwe tijden.
 
Jami: Waren dat niet de standaarden van Allah?
 
Mo: Ik weet niet precies wat de wil van Allah is. Niemand weet dat.
 
Jami: U brengt Uzelf in gevaar, straks heeft U persoonsbeveiliging nodig. En zullen zij Uw beeldtenis in brand steken.
 
Mo: Precies om die reden heb ik moslims verboden mij af te beelden. Onderschat mij niet, moslims zijn bang voor mij. Terreur is de basis waarop Allah mij en de rest gevormd heeft.
 
Jami: Wat gebeurt er als wij niet de terreur van Allah vrezen?
 
Mo: Dan is het afgelopen met mijn vertelsel. Dan heb ik oprecht mijn best gedaan. Dat is de ware emancipatie van Goden en profeten. Zij zijn dan verlost van hun eeuwige aanklacht. Uw film is een kleine stap op weg naar die emancipatie. Dit is hoe profeten sterven. En dit is de manier waarop ze ook herboren worden.
 
Jami: Denkt U dat wanneer ik een film uitbreng de moslim gemeenschap met kalmte zal reageren?
 
Mo: Overschat uw kleine low budget filmpje niet. Maar toch … je weet nooit. Ik hoop dat mijn mede broeders en zusters waardig zullen reageren. Het is maar een film. Ook nog eens een goedkope. Het is geen kaskraker. Maar we kunnen ook een klein schandaaltje veroorzaken aan het eind van dit interview, misschien is dat goed voor de recette.
 
Jami: Wat wilt U voorstellen?
 
Mo: Mijn masker aftrekken! Nah, grapje. Laat maar zitten. Dat beledigt misschien en paar ouderwetse moslims. En mijn haar zit ook al niet mee vandaag.
 
Jami: Nou, Mo, wederom veel dank voor Uw tijd! Het was een genoegen U te spreken.
 
Mo: Het genoegen is geheel mijnerzijds.

Return to the top


English Version

Provided by Ehsan Jami

 An Interview With Mohammed
 
Jami: Salam o alaikom.
Thank you very much for this interview. How should I call you? Mister Mohammed or do you have a last name?
 
Mo: Salam o alaikom
Mo will do fine.. Mohammed is a bit long. I noticed that everything is abbreviated these days. Well a lot of things changed. I’ve been doing a lot of traveling lately...
 
Jami: Did you like what you saw...
 
Mo: Sort of. It’s easy to get around these days... that way it’s easy to meet different people in different places... There is a lot of potential for understanding that way...
 
Jami: Well... eh... Mo... talking about understanding... Well, as you may know, there is a lot of discussions about Islam in the west, Islam and democracy and of course how your way of life reflects on the Muslims living today. So we are going to start at the beginning of your life and later on I would like to know what your view is on Islam today.
 
Mo: I understand that there is some confusion in the last…euh…1400 years. This gives me the opportunity to set things straight.
 
Jami: Is this an attempt to rewrite history?
 
Mo: Every historical character has been burdened with difficult facts and standards. Facts are not rewritable,standards however can be.
 
Jami: But in your history it is hard separate the facts from standards .
 
Mo: Yes, that is my tragedy: I am the author, player and also the witness of my own drama.
 
Jami: Whose drama is more tragic? That of you or the tragic situation in millions of Muslims ? In this tragedy you are the director. But the players played on after you retired.
 
Mo: True. But I never completely left the scene. Let us start, and leave therefore the Rasul Allah and release people of what I was and of what I never want to be anymore. This is what you call emancipation. Or am I getting too complicated?
 
Jami: Well, lets try to make things more clear.
We start at the beginning.
Whats the name of your mother and father?
 
Mo: My father’s name is Abdallah ibn Abd al-Muttalib and my mother’s name is Aminah bint Wahab.
 
Jami: What kind of man was your father? And what kind of woman was your mother?
 
Mo: I have little memory of my mother. When I was 6, she passed away unfortunately.
My father I never knew at all. He died before I was born. I was in fact an orphan.
 
Jami: I am sorry to hear that.
 
Mo: I was raised by my grandfather Abd al-Muttalib till the age of 8 and later on by my uncle Abd Talib. It was a pleasant time I can remember. Playing outside with other children and talking hours with my uncle. He was the best father a boy could ask for.
 
Jami: so you had a nice childhood?
 
Mo: I guess you could say so...
 
Jami: Did you always knew that you would be a prophet someday?
 
Mo: I did had some dreams about it. But I didn’t know what it meant at the time...
 
Jami: Can you remember what you wanted to be when you grew up?
 
Mo: Well, that is long time ago. Well, My uncle used to tell me great stories about a man named Jesus and his 11… warriors or something. I really wanted to be like him. And I think I lived up to the expectations. I met him .
We are actually good friends. We hang out a lot together. We play poker sometimes. We both cheat a bit and have a laugh about afterwards. We don’t play for money of course.
 
Jami: I am sure the Christian people are pleased to hear that the two of you get along.. If it’s OK with you, I would like to rush forward through time.
So now you are in your twenties. Did you had an education?

 
Mo: No, but I was streetwise. Life was my education. I was tired of living with no perspective. I wanted to do something for mankind. And of course looking for a good wife. I have seen so many interesting things on my way. And I learned so many things. Then I met Khadidja. She was in to trade caravans. She was a lovely lady. She hired me as leader of one of her caravans. At the age of 25, I married her. She was 15 years older than me.
 
Jami: Didn’t that bother you?
 
Mo: In love my friend, age has no meaning. When you are in love, everything is possible.
 
Jami: Well, you have obviously a large heart?
 
Mo: we do not have to exaggerate. I had also a large empty purse.
 
Jami: But you did have more than 20 wifes at one point. Sahih Bukhari, one of your apostle's said that you used to go around and have sexual relations with all your wifes in one night. Wow. Is this true?
 
Mo: yes, something like that. But I thought you wanted to go through things chronologically… My first wife Khadidja was a wealthy woman and as a result, she became more attractive for me.
 
Jami: was she your bank?
 
Mo: yes, certainly. A bank with everything in it. Belief me, everyone has at one point dreamed of marrying a bank. And in those days. Even more than now. Marriage was business. Marriage was politics.
 
Jami: And what about Aisha?
You were 52 years old and you marry a girl at the age 7 and having sex with her at the age of 9. How do you explain that?
 
Mo: It’s more complex than you and many people think.
 
Jami: Well, I have a quote from Aisha and I quote from Hadith and she said: “That the Prophet married me when I was six years old and he consummated his marriage when I was nine years old, and then I stayed with him for nine years till Allah's Apostle died.” So by all means, please explain to me..
 
Mo: Her father Abu Bakr, was one of my closest allies. After the death of Khadidja, my heart was broken. I was a lonely man. Her father was kind enough to let her marry me. And she was such strong, girl..
 
Jami: But did you ask if she wanted to marry you?
 
Mo: No I didn't. Her father gave permission for it. That was enough. Besides, she was so young. She couldn't make her own decision. That was common in those days, and unfortunately in some places on this planet it still is in the 21th century.
 
Jami: And when she was 9 years old, did you ask her to have sex with you?
 
Mo: These were different times. It was a tribal society. Many things were different back then. Mentalities were different. Life was different. People were different and I was different...
And you should not forget, that I, Rasul Allah had special erotic privilege that common men did not have. I had worldly powers. And I was only human.
 
Jami: I am saying this because in the Islamic countries, these practices still happen a lot. What do you want to say to Muslims that do such of things?
 
Mo: Don’t try this at home. No, but seriously. I understand for people living today is hard to understand what was going on that period of time. But Muslims must understand that we are living in a new age. What I did, is not something I am necessarily proud of.. Many things that were normal in those days modern men would call backward or inhumane. So my message to the Muslim society is, don’t marry or have sex with a girl when she is not ready or when she doesn’t want it.. In my opinion, man and woman are equal and so they must treated so. You can only be a Muslim by free will and you can only marry by free will.
 
Jami: ...Says Mohammed in year of our lord 2008
 
Mo: I’d prefer to call it the year 1429 if you don’t mind
 
Jami: Let talk about other delicate matters. There is a lot of anti-Semitism in the Islamic countries. The story goes that you killed over 600 Jews and you married with a Jewish girl after you killed her parents. Can you explain to me the reason why?
 
Mo: Ah, Jews. An eternal problem. How could I be the last prophet of Allah, when the Jews and Christians would not join my religion. The conflict was purely business. And I wanted simply to shape a light form of Judaism. I couldn't do it differently, there was no more space for Judaism. Jews are always so...stubborn, they could not accept that there was no place for them.
For start, All people are created by God. As I said... I walked around on the earth a lot lately. And I can say. It’s astonishing how much people have in common. They all have their dreams and fears.
 
Jami: Do you mean you have nothing against Jews... for instance?
 
Mo: I have learned to understand the meaning of tolerance and love. We were in war in that time. So it’s quite normal to kill your enemy. But only those who carry arms, of course. So what happened was wrong. For centuries civilians were targeted. The crusaders did it. But also Saladin. Muslim civilians were killed in Bosnia. Muslims killed innocent people in Darfur, the genocide of Armenian people and bombings in subways... I thought it was forbidden for Christians and Muslims to kill civilians... no matter what...
 
Jami: These are all facts. But do you agree with me that because of what you did to the Jews and because of what you said about them, the Muslims today in fact hate the Jews?
 
Mo: Judge people according how they treat others. Never do to others what you don’t want them to do to you. Many things in the quran are symbolic. God gave people brains, didn’t he. So make your own moral judgment. In the old testament of the bible there are also a lot of cruel things. Not many Christians take that literally... I know it is said that the Koran is literally the word of God. It is. But more in the poetic sense of the word. Or that’s how I see it anyway.
 
Jami: Do you want to take no responsibility for the genocide in Medina where hundreds of Jews have been killed? They had no weapons. They had been handed over to you. You had no mercy.
 
Mo: You confuse me and my God with Christians. Kill and to be killed, are also a form of mercy. If I had shown here and elsewhere mercy, the Islamic state had never come about.
 
Jami: So creating the Islamic state is therefore your largest benefit?
 
Mo: Objectively spoken is Islam the only truth.
 
Jami: Is the there also a subjective truth?
 
Mo: yes, the truth of morality and mercy. In this matter the genocide is immoral and merciless.
 
Jami: What about those who leave Islam?
 
Mo: (sighs) That’s a bit your thing, isn’t it?
 
Jami: Eh... yeah... I’m an apostate as well... but in general... how should apostates be treated?
 
Mo: Apostates are none of my business any more... If they choose to leave Islam... fine... I’m sorry if they do. Don’t get me wrong. But they are free to do so. If they want to burn in hell... fine with me...
 
Jami: Then why didn’t you say this 1400 years ago? You had people killed when they didn’t believe in Islam anymore?
And what do you say to Muslims or imam’s that say that apostasy is a crime and is punishable by death?
 
Mo: Without the option not to believe faith would mean nothing. Because if it’s imposed on people it is no longer true faith. I would say people that persecute others for not believing the same thing as they do are crazy and not worthy to be called a Muslim.
 
Jami: I have some personal questions that I would like to ask.
What do you think of people like Geert Wilders or Salman Rushdie? Do you know them?
 
Mo: I don’t know them very well, but I don’t like Muslims threatening them with death. That is totally wrong. I don’t care what they say. They have their thing. I have my own thing. They have their opinion. I have mine. I think they are totally wrong. But that won’t come as a surprise to you...
 
Jami: You start to change
 
Mo: Everyone and everybody does. Always. We can make the facts no longer undone. The standards we can change. Adapt it to new times.
 
Jami: Weren't those standards of Allah?
 
Mo: I don't exactly know what the will of Allah is. Nobody knows that.
 
Jami: You endanger yourself, soon you will need bodyguards. And they will burn you images.
 
Mo: For this reason I prohibited Muslims to make an image of me. Do not underestimate me, the Muslims are afraid of me. Terror is the ground from which Allah has formed me and the rest.
 
Jami: What happens if we no longer will fear the terror of Allah?
 
Mo: Then an end comes to my tale. Then I have genuinely done my part. That is the real emancipation of Gods and prophets. They are then released of their eternal charge. Your film is a small step to that emancipation. And This is how the prophets dies. And this is the way how they become also reborn
 
Jami: Do you think that when I release this movie, the Muslim community will respond calm?
 
Mo: Don’t overestimate your little low budget production. But… you never know. I hope my fellow brothers and sisters would react with dignity. It’s just a film. And a very cheap one. It’s not a blockbuster. Or we can create a little scandal at the end of the interview maybe that’s good for the rates.
 
Jami: What do you suggest?
 
Mo: Taking off my mask? No just kidding. Let’s leave it on. It might offend some old fashioned Muslims. I have my bad hair day anyway.
 
Jami: Well, Mo, thanks again for your time! It was a pleasure to talk to you.
 
Mo: The pleasure is all mine.

Return to the top


Finnish Version

Translated by KGS and the Finnish team
 Muhammedin Haastattelu
 
Jami: Salaam aleikum
Kiitos paljon haastattelustanne. Millä nimellä kutsun teitä? Herra Muhammediksi vai onko teillä sukunimeä?
 
Mo: Salaam aleikum.
“Mo” käy hyvin. Mohammed on vähän pitkä. Kaikki on nykyisin lyhyempää. Moni asia on muuttunut. Olen matkustellut viime aikoina paljon...
 
Jami: Piditkö näkemästäsi?
 
Mo: Tavallaan. Nykyään on helppo matkustaa... siinä mielessä on helppo tavata ihmisiä eri paikoissa... Asioiden ymmärtäminen on tehty helpommaksi…
 
Jami: Noh... Mo, ymmärtämisestä puheen ollen... Kuten tietänet, lännessä puhutaan paljon islamista, islamista ja demokratiasta ja kuinka elämäsi heijastuu nykyajan muslimien elinoloihin. Joten aloitetaanpa lapsuudestasi ja sen jälkeen haluaisin tietää, mitä mieltä olet nykyajan islamista.
 
Mo: Ymmärtääkseni viimeisen... ee... 1.400 vuoden aikana on tapahtunut sekaannuksia. Nyt minä voin oikaista käsityksiä.
 
Jami: Yritätkö uudelleen kirjoittaa historiaa?
 
Mo: Kaikilla historian merkkihenkilöillä on rasitteensa ja tulkitsijansa. Tosiasioita ei voi kirjoittaa uusiksi, tulkinnat voidaan.
 
Jami: Menneisyydestäsi on vaikea erottaa tosiasioita ja tulkintoja toisistaan.
 
Mo: Kyllä, se on tragedia: olen oman näytelmäni käsikirjoittaja, näyttelijä ja ainoa katsoja.
 
Jami: Kumman näytelmä on traagisempi? Sinun vai miljoonien muslimien? Olet tämän näytelmän ohjaaja. Näyttelijät jatkavat rooliaan vaikka olet jäänyt eläkkeelle.
 
Mo: Totta. En kuitenkaan täysin poistunut lavalta. Aloitetaanpa ja unohdetaan elämäkertani (Rasul Allah) ja kerrotaan kuka olin ja mitä en enää halua olla. Tätä kutsutaan emansipaatioksi. Vai meneekö tämä nyt monimutkaiseksi?
 
Jami: Yritetään pitää asiat selkeinä. Aloitetaan aivan alusta. Keitä olivat äitisi ja isäsi?
 
Mo: Isäni oli Abdullah ibn Abd al-Muttalib ja äitini nimi oli Aminah bint Wahab.
 
Jami: Minkälainen isäsi oli? Entäpä äitisi?
 
Mo: Äidistäni muistan vain vähän. Ollessani kuusi hän menehtyi, valitettavasti. Isääni en tuntenut ollenkaan. Hän kuoli ennen syntymääni. Kasvoin tosiasiassa orpona.
 
Jami: Olen pahoillani.
 
Mo: Minut kasvatti isoäitini Abd al-Moettalib kahdeksaan ikävuoteeni saakka ja siitä eteenpäin setäni Aboe Talib. Muistelen lämmöllä niitä aikoja. Tuntikausien ulkoleikkejä ja keskusteluja setäni kanssa. Hän oli paras mahdollinen isä pikkupojalle.
 
Jami: Sinulla oli siis mukava lapsuus?
 
Mo: Kyllä niin voi sanoa...
 
Jami: Tiesitkö tulevasi profeetaksi jonain päivänä?
 
Mo: Todellakin unelmoin siitä. Mutta en tiennyt mitä se tarkoittaa...
 
Jami: Muistatko miksi halusit tulla isona?
 
Mo: Tuota, siitä on jo kauan aikaa. No, enoni kertoi minulle tarinoita miehestä nimeltä Jeesus ja hänen 11… sotilaastaan tai jotain sellaista. Halusin tulla hänen kaltaisekseen. Luulenpa päässeeni tavoitteeseeni. Olen tavannut hänet. Olemme oikeastaan hyviä ystäviä. Vietämme paljon aikaa yhdessä. Pelaamme pokeria. Molemmat huijaamme vähän ja naureskelemme asialle jälkeenpäin. Emme tietenkään pelaa rahasta.
 
Jami: Olen varma, että kristittyjä miellyttää kuulla, että tulette hyvin juttuun keskenänne. Jos sopii, mennään ajassa eteenpäin.

Olet nyt parikymppinen. Saitko mitään koulutusta?
 
Mo: En, olin katujen kasvatti. Elämä opetti minua. Halusin laajemman näkökulman asioihin. Halusin muuttaa ihmiskuntaa. Ja tietysti löytää hyvän vaimon. Olen nähnyt monia mielenkiintoisia asioita elämäni aikana. Ja oppinut paljon. Sitten tapasin Chadidjan. Hän oli kauppias. Ihastuttava nainen. Hän pestasi minut yhden karavaaninsa johtoon. Ollessani 25 menimme naimisiin. Hän oli minua 15 vuotta vanhempi.
 
Jami: Haittasiko se sinua?
 
Mo: Rakkaus, ystäväni, ei tunne rajoja. Kun olet rakastunut, kaikki on mahdollista.
 
Jami: No, sinulla ilmeisesti on hyvä sydän?
 
Mo: Eipäs nyt liioitella. Minulla oli myös matti kukkarossa.
 
Jami: Sinulla oli jossain vaiheessa yli 20 vaimoa. Sahih Bukari, eräs apostoleistasi, kertoi sinun harrastaneen seksiä yhden yön aikana kaikkien vaimojesi kanssa. Huhhuh. Onko se totta?
 
Mo: Kyllä jotain sen suuntaista. Luulin, että käymme asioita läpi aikajärjestyksessä... Ensimmäinen vaimoni Khadidja oli rikas nainen ja siksi olin kiinnostunut hänestä.
 
Jami: Toimiko hän pankkiirinasi?
 
Mo: Kyllä, totta kai. Täyden palvelun pankkiiri. Usko pois, jokainen unelmoi jossain vaiheessa naivansa pankkiirin. Ainakin silloin. Ainakin enemmän kuin nykyään. Avioliitto on osa politiikkaa.
 
Jami: Entäpä Aisha. Olit 52 vuotias ja nait seitsemän vuotiaan tytön ja harrastitte seksiä hänen ollessaan yhdeksän. Mitä tapahtui?
 
Mo: Se on paljon monimutkaisempi juttu kuin sinä ja ihmiset kuvittelevat.
 
Jami: Minäpä lainaan Aishaa suoraan Hadithista: Profeetta meni kanssani avioon ollessani kuusivuotias ja aloitimme avioelämän ollessani yhdeksän, ja olimme naimisissa yhdeksän vuotta kunnes Allahin apostoli kuoli. Joten, ole hyvä ja selitä meille…
 
Mo: Hänen isänsä Aboe Bakr, oli yksi läheisistä liittolaisistani. Chadidjan kuoleman jälkeen sydämeni murtui. Olin yksinäinen. Hänen isänsä oli jalomielinen ja antoi minun avioitua. Ja hän oli vahva tyttö.
 
Jami: Kysytkö, mitä mieltä morsian oli?
 
Mo: En. Hänen isänsä antoi luvan. Se riitti. Sitäpaitsi hänhän oli lapsi. Ei hän voinut päättää asioistaan. Se oli tapana siihen aikaan ja valitettavasti jossain päin maailmaa edelleen vielä 2000-luvulla.
 
Jami: Kun hän oli yhdeksän, pyysitkö häneltä seksiä?
 
Mo: Silloin oli eri ajat. Elimme heimoyhdyskunnissa. Moni asia oli eri tavalla. Asioihin suhtauduttiin eri tavalla. Elämä oli erilaista. Ihmiset olivat erilaisia, ja minä olin erilainen...
Ja pitää muistaa, että minä, Rasul Allah, olin lahjakas. Olin taitava puhumaan. Ja loppujen lopuksi, ihminenhän minäkin vain olin.
 
Jami: Otan tämän esille siksi, että islamilaisessa maailmassa tätä tapahtuu edelleen jatkuvasti. Mitä sanoisit nykyajan muslimeille tästä asiasta?
 
Mo: Älkää yrittäkö tätä kotonanne. Ei vaan, vakavasti puhuen. Ymmärrän, että nykyihmisen on vaikea käsittää millaisessa maailmassa silloin elimme. Mutta muslimien täytyy ymmärtää, että ajat ovat toiset. En ole ylpeä siitä, mitä tein. Monia sen aikaisia tapoja voidaan pitää takapajuisina tai epäinhimillisinä. Haluan sanoa muslimeille, että älkää menkö naimisiin tytön kanssa älkääkä väkipakolla. Minun mielestäni mies ja nainen ovat tasa-arvoisia, ja niin heitä tulee kohdella. Ihminen voi olla muslimi vain omasta tahdostaan ja hän voi mennä naimisiin vain omasta tahdostaan.
 
Jami: …sanoo Muhammed herran vuonna 2008.
 
Mo: Parempi olisi sanoa vuonna 1429, jos se ei sinua haittaa.
 
Jami: Puhutaanpa muista vaikeista asioista. Islamilaista maailmaa vaivaa vaikea anti-semitismi. Kerrotaan sinun tappaneen yli 600 juutalaista ja avioiduit juutalaisen kanssa tapettuaan ensin hänen vanhempansa. Voitko selittää, miksi?
 
Mo: Niin, juutalaiset. Ikuinen ongelma. Kuinka voin olla Allahin viimeinen profeetta, kun juutalaiset ja kristityt jatkavat kääntymättä muslimeiksi? Ongelma oli puhtaasti taloudellinen. Halusin vain vähentää juutalaisten vaikutusvaltaa. Ei sitä voinut tehdä toisin, juutalaisille ei ollut tilaa. Juutalaiset ovat aina niin... itsepäisiä, eivätkä hyväksy, ettei heille ole paikkaa.
Ensiksi, Jumala loi kaikki ihmiset. Kuten sanoin… Olen reissannut paljon viime aikoina. Ja on hämmästyttävää, kuinka samankaltaisia ihmiset ovat. Kaikilla on unelmansa ja pelkonsa.
 
Jami: Tarkoitatko, ettei sinulla ole mitään juutalaisia vastaan?
 
Mo: Olen oppinut ymmärtämään sietämisen ja rakkauden merkityksen. Silloin sodimme keskenämme. On luonnollista tappaa vihollinen. Mutta vain sotilaat, tietenkin. Mitä tein, oli väärin. Satojen vuosien ajan siviileitä on tapettu. Ristiretkeläisetkin tappoivat. Mutta myös Saladdin. Muslimit tappoivat syyttömiä Bosniassa. Muslimit tappoivat syyttömiä Darfurissa, Armenian kansanmurha ja metropommitukset... Luulin, etteivät kristityt ja muslimit saa tappaa siviileitä... ja vielä mitä...
 
Jami: Kaikki tämä on totta. Oletko kanssani samaa mieltä, että se mitä teit juutalaisille ja mitä sanoit heistä, on syynä siihen, että muslimit edelleen tosiasiassa vihaavat juutalaisia?
 
Mo: Ihmistä pitää arvioida sen mukaan, miten hän kohtelee muita. Älä koskaan tee muille mitä et halua muiden tekevän sinulle. Moni asia Koraanissa on kuvaannollinen. Jumala loi ihmiselle aivot, vai mitä? Joten luokaa omat moraaliset sääntönne. Raamatun Vanhassa testamentissakin on paljon julmuutta. Eivätkä kristityt noudata sääntöjä kirjaimellisesti. Tiedän, että Koraani on jumalan sanaa. Mutta enemmänkin tyyliltään. Tai niin minä sen koen.
 
Jami: Etkö kanna vastuuta Medinan tapahtumista, joissa kuoli satoja juutalaisia? He olivat aseettomia. Heidät suorastaa ojennettiin sinulle. Sinä et tuntenut armoa.
 
Mo: Sekoitat minut ja jumalani kristittyihin. Tapa ja tule tapetuksi on myös eräänlaista armoa. Jos olisi ollut silloin ja muualla armollinen, islamilaista maailmaa ei olisi koskaan syntynyt.
 
Jami: Onko islamilaisen maailman luominen suurin saavutuksesi?
 
Mo: Objektiivisesti arvioituna Islam on totuus.
 
Jami: Onko myös subjektiivista totuutta?
 
Mo: Kyllä, moraalin ja armon totuus. Kansanmurha on moraaliton ja armoton.
 
Jami: Entäpä ne, jotka luopuvat Islamista?
 
Mo: Eikös se ole teidän asianne?
 
Jami: Niin... minäkin olen käännynnäinen... kuinka käännynnäisiä pitäisi kohdella?
 
Mo: Käännynnäiset eivät ole huolen aiheeni. Jos luopuu Islamista… hyvä… olen pahoillani heidän puolestaan. Älä käsitä väärin. He saavat luopua uskostaan. Jos haluavat helvetiin. Kyllä se minulle sopii.
 
Jami: Mikset sanonut tätä 1.400 vuotta sitten? Tehän tapoitte ne, jotka luopuivat islamista? Mitä sanoisitte muslimeille ja imaameille, jotka opettavat edelleen, että islamista luopuminen on rikos, josta rangaistaan kuolemalla?
 
Mo: Jos ei ole mahdollisuutta olla uskomatta, uskolla ei ole mitään merkitystä. Jos uskoon pakotetaan, kyse ei ole oikeasta uskosta. Ne, jotka syyttävät toisia vääräuskoisuudesta ovat hulluja, eivätkä he ole sen arvoisia, että heitä voisi kutsua muslimeiksi.
 
Jami: Haluan kysyä henkilökohtaisia asioita. Mitä sinä pidät Geert Wildersistä tai Salman Rushdiesta? Tunnetko heidät?
 
Mo: En kovin hyvin, mutta muslimien on väärin uhata heitä kuolemalla. Se on täysin väärin. Eikä sillä ole merkitystä, mitä he ovat sanoneet. Heillä on omat asiansa, minulla omani. Heillä on omat mielipiteensä ja minulla omani. Minusta he ovat väärässä. Mutta sen ei pitäisi yllättää ketään…
 
Jami: Alat muuttua.
 
Mo: Kaikki ja jokainen muuttuvat. Jatkuvasti. Tosiasioita ei voi enää pitää pimennossa. Tulkintoja voimme muuttaa. Soveltaa niitä uusiin aikakausiin.
 
Jami: Eivätkö tulkinnat tule Allahilta?
 
Mo: En tiedä tarkasti Allahin tahtoa. Kukaan ei voi tietää.
 
Jami: Vaarannat henkesi, tarvitset pian henkivartijoita. Ja kuviasi poltetaan.
 
Mo: Siksipä kielsin muslimeita tekemästä kuvaa minusta itsestäni. Älä aliarvioi minua, muslimit pelkäävät minua. Allahin tapa johtaa minua ja muita ihmisiä perustuu pelkoon.
 
Jami: Mitä tapahtuu, jos emme enää pelkää Allahia?
 
Mo: Sitten minun tarinani päättyy. Olen todellakin tehnyt osani. Se olisi todellinen vapautuminen jumalista ja profeetoista. Vapautumista jumalten ikuisista määräyksistä. Tämä haastattelu on pieni askel siihen suuntaan. Näin profetiat kuolevat. Ja näin ne myös syntyvät uudelleen.
 
Jami: Kun julkaisen tämän haastattelun, suhtautuvatko muslimit siihen rauhallisesti?
 
Mo: Älä yliarvioi pienen budjetin tuotantosi mahdollisuuksia. Mutta… kuka sen tietää. Toivon, että uskonsisareni ja –veljeni suhtautuisivat tähän ylpeydellä. Tämä on vain videon pätkä. Ja halvalla tehty. Tai, luomme skandaalin haastattelun lopuksi nostamaan tämän videon arvoa.
 
Jami: Mitä ehdotat?
 
Mo: Otanko pois naamarini? Ehei, leikkinä leikkinä. Pidän sen päälläni. Se voisi loukata joitain vanhanaikaisia muslimeja. Tukkani on muutenkin huonosti.
 
Jami: No, kiitos vielä kerran Mo ajastasi. Oli ilo keskustella kanssasi.
 
Mo: Ilo on minun puolellani.

Return to the top


French Version

[Not yet available]

Return to the top


German Version

Translated by Holger Danske

 Ein Interview mit Mohammed
 
Jami: Salam o alaikom.
Vielen Dank für dieses Interview. Wie soll ich Sie nennen? Mister Mohammad oder haben sie einen Nachnamen?
 
Mo: Salam o alaikom.
Mo wird ausreichen..Mohammad ist etwas lang. Ich habe festgestellt, daß heutzutage alles abgekürzt wird. Nun, eine Menge hat sich geändert.Ich war viel auf Reisen in letzter Zeit..
 
Jami: Mochten Sie, was Sie gesehen haben..?
 
Mo: Gewissermaßen. Es ist heutzutage leicht, herumzukommen..so ist es einfach, verschiedene Leute an verschiedenen Orten zu treffen..so gibt es ein großes Potential für das Verständnis..
 
Jami: Nun..eh..Mo..wenn wir über Verständnis reden..wie Sie ja wissen gibt es eine Menge Diskussionen über den Islam im Westen, den Islam und Demokratie und natürlich wie Ihre Lebensweise die muslimische Lebensweise wiederspiegelt. Lassen Sie uns mit dem Anfang Ihres Lebens beginnen, und später würde ich dann gerne wissen, wie Ihr heutiger Standpunkt zum Islam ist.
 
Mo: Ich verstehe, daß es eine gewisse Verwirrung in den letzten...euh..1400 Jahren gibt. Dies gibt mir die Möglichkeit, die Dinge glatt zu ziehen.
 
Jami: Ist das ein Versuch, die Geschichte neu zu schreiben?
 
Mo: Jeder historischer Charakter ist mit verschiedenen Tatsachen und Normen belastet worden. Tatsachen sind nicht neu schreibbar, Normen hingegen schon.
 
Jami: Aber in Ihrer Geschichte ist es schwierig, die Tatsachen von den Normen zu trennen.
 
Mo: Ja, das ist meine Tragödie: Ich bin der Autor,Mitspieler und auch Zeuge meines eigenen Dramas.
 
Jami: Wessen Drama ist tragischer? Das Ihre oder die tragische Situation von Millionen Muslimen? In dieser Tragödie sind Sie der Regisseur. Aber die Schauspieler spielten weiter, nachdem Sie sich zurückgezogen hatten.
 
Mo: Wahr. Aber ich habe nie ganz die Szene verlassen. Lassen Sie uns anfangen, und belassen Sie es deshalb bei Rasul Allah und entlassen sie die Leute von dem, was ich war und was ich nie wieder sein möchte. Dies ist daß, was Sie Emanzipation nennen. Oder werde ich zu kompliziert?
 
Jami: Dann lassen Sie uns versuchen, die Dinge klarer zu machen. Wir beginnen am Anfang. Wie ist der Name Ihrer Mutter und Ihres Vaters?
 
Mo: Der Name meines Vaters ist Abdallah ibn Abd al-Muttalib, und der Name meiner Mutter ist Aminah bint Wahab.
 
Jami: Was für ein Mensch war Ihr Vater? Und was für ein Mensch war Ihre Mutter?
 
Mo: Ich habe nur wenig Erinnerungen an meine Mutter. Unglücklicherweise starb sie, als ich 6 war. Meinen Vater kannte ich überhaupt nicht. Er starb, bevor ich geboren wurde. Tatsächlich war ich eine Waise.
 
Jami: Das tut mir leid zu hören.
 
Mo: Ich wurde von meinem Großvater Abd al-Muttalib aufgezogen, bis ich 8 war, und danach von meinem Onkel Abd Talib. Ich erinnere mich, daß dies eine schöne Zeit war. Draußen spielen mit anderen Kindern und stundenlang mit meinem Onkel unterhalten. Er war der beste Vater, den sich ein Junge wünschen könnte.
 
Jami: Also hatten Sie eine schöne Kindheit?
 
Mo: Ich denke, das kann man sagen..
 
Jami: Wußten Sie schon immer, daß Sie eines Tages ein Prophet sein würden?
 
Mo: Ich hatte einige Träume darüber. Aber ich wußte damals nicht, was sie bedeuteten..
 
Jami: Können Sie sich erinnern, was Sie werden wollten, wenn Sie erwachsen sind?
 
Mo: Nun, das ist schon lange her. Mein Onkel erzählte mir oft großartige Geschichten über einen Mann namens Jesus und seine 11...Krieger oder so. Ich wollte wirklich sein wie er. Und ich denke, daß ich auf diese Erwartungen hin lebte. Ich traf ihn.
Wir sind tatsächlich gute Freunde. Wir hängen oft zusammen rum. Wir spielen manchmal Poker. Wir schummeln beide ein wenig und lachen danach darüber. Natürlich spielen wir nicht um Geld.
 
Jami: Ich bin sicher, daß die Christen sehr erfreut sind, daß Sie beide miteinander auskommen. Wenn es für Sie ok ist, würde ich gern in der Zeit nach vorne springen. Also jetzt sind Sie in Ihren Zwanzigern. Bekamen Sie eine Ausbildung?
 
Mo: Nein, aber ich kannte mich auf der Straße aus. Das Leben war meine Ausbildung. Ich war ein Leben ohne Perspektive leid. Ich wollte etwas für die Menschheit tun. Und natürlich nach einer guten Frau suchen. Ich habe so viele interessante Dinge auf meinem Weg gesehen. Und so viele Dinge gelernt. Dann traf ich Kahdidja. Sie handelte mit Karawanen. Sie war eine bezaubernde Dame. Im Alter von 25 heiratete ich sie. Sie war 15 Jahre älter als ich.
 
Jami: Störte Sie das nicht?
 
Mo: In der Liebe, mein Freund, hat das Alter nichts zu sagen. Wenn Du verliebt bist, ist alles möglich.
 
Jami: Und Sie haben offensichtlich ein großes Herz?
 
Mo: Wir müssen nicht übertreiben. Ich hatte ebenso eine große leere Geldbörse.
 
Jami: Aber sie hatten zu einer Zeit mehr als 20 Ehefrauen. Sahih Bukhari, einer Ihrer Apostel, hat gesagt, daß sie umhergingen und Sex mit jeder Ihrer Ehefrauen in einer Nacht hatten. Wow, ist das wahr?
 
Mo: Ja, so in der Art. Aber ich dachte, Sie möchten chronologisch vorgehen..meine erste Frau Khadidja war eine reiche Frau, und als Ergebnis wurde sie dadurch für mich attraktiver.
 
Jami: Sie war Ihre Bank?
 
Mo: Ja, sicherlich. Eine Bank mit allem darin. Glauben Sie mir, jeder hat zu einem Zeitpunkt mal davon geträumt, eine Bank zu heiraten. Zu dieser Zeit. Und heutzutage sogar noch mehr. Heirat war ein Geschäft. Heirat war Politik.
 
Jami: Und was war mit Aisha? Sie waren 52 Jahre alt und heirateten ein Mädchen im Alter von 7 und hatten Sex mit ihr, als sie 9 Jahre alt war. Wie erklären Sie das?
 
Mo: Es ist komplexer, als Sie und viele Leute denken.
 
Jami: Also, ich habe ein Zitat von Aisha, ich zitiere aus dem Hadith und sie sagte:" daß der Prophet mich heiratete als ich 6 Jahre alt war, und er vollzog die Ehe, als ich 9 Jahre alt war, und dann blieb ich bei ihm für 9 Jahre, bis der Gesandte Allahs starb." Also unter allen Umständen, bitte erklären Sie mir das.
 
Mo: Ihr Vater, Abu Bakr, war einer meiner nahesten Verbündeten. Nach dem Tod von Khadidja war mein Herz gebrochen. Ich war ein einsamer Mann. Ihr Vater war gütig genug, sie mich heiraten zu lassen. Und sie war so ein starkes Mädchen.
 
Jami: Aber haben Sie gefragt, ob sie Sie heiraten wollte?
 
Mo: Nein hab ich nicht. Ihr Vater gab dafür die Erlaubnis. Nebenbei war sie doch so jung. Sie konnte keine eigenen Entscheidungen treffen. Das war gewöhnlich so in diesen Tagen, und unglücklicherweise ist dies im 21ten Jahrhundert immer noch so an einigen Stellen auf dem Planeten.
 
Jami: Und als sie 9 Jahre alt war, da haben Sie sie gefragt, ob sie Sex mit Ihnen hat?
 
Mo: Das waren andere Zeiten. Es war eine Stammes-Gesellschaft. Viele Dinge waren damals anders. Die Mentalitäten waren anders. Das Leben war anders. Die Leute waren anders und ich war anders..und Sie sollten nicht vergessen, daß ich, Rasul Allah, besondere erotische Privilegien hatte, die gewöhnliche Männer nicht hatten. Ich hatte weltliche Macht. Und ich war nur ein Mensch.
 
Jami: Ich sage dies, weil in islamischen Ländern diese Praktiken immer noch oft stattfinden. Was möchten Sie Muslimen sagen, die solche Dinge tun?
 
Mo: Versucht das nicht selbst zu Hause. Nein, ernsthaft. Ich verstehe, daß es für die Menschen heutzutage schwierig ist zu begreifen, was zu dieser Zeitperiode los war. Aber die Muslime müssen verstehen, daß wir in einem neuen Zeitalter leben. Was ich getan habe ist nicht etwas, auf das ich notwendigerweise stolz bin.. viele Dinge, die zu dieser Zeit normal waren, würde ein moderner Mann zurückgeblieben oder inhuman nennen. Also ist meine Botschaft an die muslimische Gemeinschaft: heiratet nicht oder habt kein Sex mit einem Mädchen, wenn sie nicht dafür bereit ist oder wenn sie es nicht möchte.. meiner Meinung nach sind Mann und Frau gleich und müssen so behandelt werden. Du kannst nur ein Muslim nach freiem Willen sein, und du kannst nur nach freiem Willen heiraten.
 
Jami: ..sagt Mohammad im Jahre des Herrn 2008
 
Mo: Ich bevorzuge, es das Jahr 1429 zu nennen, wenn Sie nichts dagegen haben.
 
Jami: Lassen Sie uns über andere sensible Angelegenheiten sprechen. Es gibt eine Menge Anti-Semitismus in islamischen Ländern. Es gibt eine Geschichte, nach der Sie über 600 Juden töteten und daß Sie ein jüdisches Mädchen heirateten, nachdem Sie ihre Eltern getötet hatten. Können Sie mir die Gründe dafür erklären?
 
Mo: Ah, Juden. Ein ewiges Problem. Wie könnte ich der letzte Prophet Allahs sein, wenn die Juden und Christen nicht meiner Religion beitreten würden. Der Konflikt war rein geschäftlich. Und ich wollte ganz einfach eine leichte Form des Judaismus formen. Ich konnte nichts anderes tun, es gab keinen Raum für Judaismus. Juden sind immer so...stur, sie konnten nicht akzeptieren, daß es keinen Platz mehr für sie gab.
Am Anfang sind alle Völker von Allah geschaffen worden. Wie ich sagte..ich bin viel auf der Erde rumgekommen in letzter Zeit. Und ich kann berichten, es ist erstaunlich, wieviel die Leute gemeinsam haben. Sie haben alle ihre Träume und Ängste.
 
Jami: Sie meinen, Sie haben nichts gegen, beispielsweise, die Juden?
 
Mo: Ich habe den Sinn von Toleranz und Liebe gelernt. Wir waren damals im Krieg. Es war ganz normal, seinen Feind zu töten. Natürlich nur die, die Waffen tragen. Was passierte, war also falsch. Zivilisten sind über Jahrhunderte das Ziel gewesen. Die Kreuzritter taten es. Aber auch Saladin. Muslimische Zivilisten wurden in Bosnien getötet. Muslime töteten unschuldige Leute in Darfur, der Völkermord der Armenier und Bombenanschläge in U-Bahnen..ich dachte, es sei für Christen und Muslime verboten, Zivilisten zu töten..egal was passiert..
 
Jami: Dies sind alles Tatsachen. Aber stimmen Sie mit mir überein, daß aufgrund dessen, was Sie den Juden antaten und was Sie über sie sagten, die Muslime heutzutage tatsächlich die Juden hassen?
 
Mo: Beurteile die Leute nach dem, wie sie andere behandeln. Tu niemals anderen etwas an, von dem Du nicht möchtest, daß sie es Dir antun. Viele Dinge im Koran sind symbolisch. Gott hat den Menschen Gehirn gegeben, hat er doch, oder? Also mach Deine eigenen moralischen Beurteilungen. Im Alten Testament der Bibel gibt es auch eine Menge grausamer Dinge. Nicht viele Christen nehmen das wörtlich..ich weiß, daß gesagt wird, daß der Koran wörtlich das Wort Gottes ist. Das ist er auch. Aber mehr im poetischen Sinne des Wortes. Zumindest sehe ich das so.
 
Jami: Möchten Sie die Verantwortung übernehmen für den Völkermord in Medina, wo hunderte Juden getötet wurden? Sie hatten keine Waffen. Sie hatten sie Ihnen ausgehändigt. Sie hatten keine Gnade.
 
Mo: Sie verwirren mich und meinen Gott mit Christen. Töten oder getötet werden, das ist auch eine Form der Gnade. Wenn ich dort und anderswo Gnade gezeigt hätte, hätte es nie einen islamischen Staat gegeben.
 
Jami: Also ist das Erschaffen des islamischen Staates Ihre größte Tat?
 
Mo: Objektiv gesprochen ist der Islam die einzige Wahrheit.
 
Jami: Es gibt also auch eine subjektive Wahrheit?
 
Mo: Ja, die Wahrheit von Moral und Gnade. In dieser Angelegenheit ist der Völkermord unmoralisch und gnadenlos.
 
Jami: Was ist mit denen, die den Islam verlassen?
 
Mo: (seufzt) Das betrifft Sie ein bißchen, nicht wahr?
 
Jami: Eh...ja...ich bin auch ein Apostat..aber generell...wie sollten Apostaten behandelt werden?
 
Mo: Apostaten sind nicht mehr meine Angelegenheit..wenn sie sich entscheiden, den Islam zu verlassen..gut..mir tut es leid, wenn sie es tun. Verstehen Sie mich nicht falsch. Aber sie sind frei, das zu tun. Wenn sie in der Hölle braten wollen..das ist ok für mich..
 
Jami: Aber warum haben Sie das nicht vor 1400 Jahren gesagt? Sie haben Leute getötet, wenn sie nicht mehr an den Islam glaubten?
Und was sagen Sie zu Muslimen oder Imanen die sagen, daß Apostasie ein Verbrechen ist und mit dem Tode bestraft werden soll?
 
Mo: Ohne die Möglichkeit zu glauben wäre der Glaube sinnlos. Denn wenn er Leuten aufgezwungen wird, ist es nicht länger wahrer Glaube. Ich würde sagen, Leute die andere dafür verfolgen, daß sie nicht das gleiche glauben wie sie sind wahnsinnig und nicht wert, Muslime genannt zu werden.
 
Jami: Ich habe noch einige persönliche Fragen, die ich Ihnen gerne stellen würde.
Was denken Sie über Leute wie Geert Wilders oder Salman Rushdie? Kennen Sie sie?
 
Mo: Ich kenne sie nicht sehr gut, aber ich mag keine Muslime, die sie mit dem Tod bedrohen. Das ist total falsch. Es ist mir egal, was sie sagen. Sie machen ihr Ding. Ich mach mein eigenes Ding. Sie haben ihre Meinung, ich habe meine. Ich denke, daß sie komplett falsch liegen. Aber das wird sie nicht überraschen..
 
Jami: Sie haben angefangen, sich zu verändern..
 
Mo: Jeder einzelne tut das. Immer. Wir können die Tatsachen nicht mehr ungeschehen machen. Aber die Richtlinien können wir ändern. Anpassen an neue Zeiten.
 
Jami: Waren das nicht die Richtlinien Allahs?
 
Mo: Ich kenne nicht genau den Willen Allahs. Niemand tut das.
 
Jami: Sie gefährden sich selbst, bald werden sie Leibwächter brauchen. Und sie werden Ihre Bilder verbrennen.
 
Mo: Aus diesem Grund habe ich den Muslims verboten, ein Bild von mir zu machen. Unterschätzen Sie mich nicht, die Muslims haben Angst vor mir. Schrecken ist die Basis, von der aus mich und den Rest Allah geformt hat.
 
Jami: Was geschieht, wenn wir nicht länger den Schrecken Allahs fürchten müssen?
 
Mo: Dann kommt meine Geschichte zum Ende. Dann hab ich aufrichtig meinen Part getan. Das ist die wahre Emanzipation von Göttern und Propheten. Sie sind dann von ihrer ewigen Anklage entlassen. Ihr Film ist ein kleiner Schritt in Richtung dieser Emanzipation. Und so ist es, wie Propheten sterben. Und dies ist der Weg, wie auch sie wiedergeboren werden.
 
Jami: Denken Sie, daß die muslimische Gemeinschaft ruhig reagieren wird, wenn ich diesen Film veröffentliche?
 
Mo: Überschätzen Sie nicht Ihre kleine Low-Budget-Produktion. Aber...man weiß nie. Ich hoffe, meine Brüder und Schwestern reagieren in Würde. Es ist nur ein Film. Und ein sehr billiger. Es ist kein Blockbuster. Oder wir bauen einen kleinen Skandal am Ende des Interviews ein, vielleicht ist das gut für die Quote.
 
Jami: Was schlagen Sie vor?
 
Mo: Meine Maske abnehmen? Ich mach Scherze. Ich lass sie auf. Es könnte altmodische Muslime beleidigen. Mein Haar hat sowieso einen schlechten Tag heute.
 
Jami: Nun Mo, nochmals vielen Dank für Ihre Zeit! Es war eine Freude, mit Ihnen zu reden.
 
Mo: Die Freude war ganz meinerseits.

Return to the top


Indonesian Version

[Not yet available]

Return to the top


Italian Version

Translated by Gaia

 Un’Intervista con Mohammed
 
Jami: Salam o alaikom.
Molte grazie per questa intervista. Come ti devo chiamare? Signor Mohammed o hai un cognome?
 
Mo: Salam o alaikom
Mo andrà benissimo. Mohammed è un pò lungo. Ho notato che tutto è abbreviato al giorno d’oggi. Tante cose sono cambiate. Sto viaggiando molto ultimamente
 
Jami: Ti piacciono le cose che hai visto? …
 
Mo: Così così. È facile girare attualmente…in quel modo è facile incontrare gente diversa in luoghi differenti…e di conseguenza, c’è molto più potenziale per la comprensione
 
Jami: … eh… Mo… parlando della comprensione… Come sai, ci sono molte discussioni a proposito dell’Islam in occidente, Islam e la democrazia e naturalmente come il tuo modo di vivere si riflette sui musulmani che vivono oggi giorno. Allora, incominciamo dall'inizio della tua vita e più dopo vorrei conoscere il tuo punto di vista sull’ Islam di oggi.
 
Mo: Capisco che ci sia stata una certa confusione negli ultimi… euh… 1400 anni. Ciò mi dà l'opportunità di chiarire alcune cose.
 
Jami: È questo un tentativo di riscrivere la storia?
 
Mo: Ogni personaggio storico è stato caricato con i fatti e gli esempi difficili. I fatti non si possono cambiare, gli esempi tuttavia si possono cambiare.
 
Jami: Ma nella tua storia è duro separare i fatti dagli esempi
 
Mo: Sì, quella è la mia tragedia: Sono l'autore, il giocatore ed anche il testimone del mio proprio dramma
 
Jami: Quale dramma è più tragico? Il tuo o la situazione tragica di milioni di musulmani? In questa tragedia sei il direttore. Ma i giocatori hanno continuato a giocare dopo che sei andato in pensione
 
Mo: È vero. Ma non ho mai completamente lasciato la scena. Iniziamo e lasciamo quindi il Rasul Allah, rilasciando la gente da quello che ero e quello che non voglio mai essere più. È questo quello che tu chiami emancipazione. O divento troppo complicato?
 
Jami: Bene, chiariamo le cose. Cominciamo dall'inizio. Come si chiamavano tua madre e tuo padre?
 
Mo: Il nome di mio padre era Abdallah ibn Abd Al-Muttalib ed il nome di mia madre era Aminah bint Wahab
 
Jami: Che genere di uomo era tuo padre? E che genere di donna era tua madre?
 
Mo: Ho poca memoria della mia madre. È morta quando avevo 6 anni purtroppo. Non ho mai conosciuto mio padre. È morto prima che fossi nato. Ero in effetti un orfano
 
Jami: Mi dispiace
 
Mo: Sono stato cresciuto da mio nonno Abd Al-Muttalib fino all'età di 8 e più tardi da mio zio Abd Talib. Mi ricordo che e` stato un periodo piacevole, giocando fuori con altri bambini ed passando ore a conversare con mio zio. Era il migliore padre che un ragazzo potrebbe chiedere
 
Jami: Hai avuto un'infanzia piacevole dunque?
 
Mo: Direi di si …
 
Jami: Hai sempre saputo che saresti stato qualche giorno un profeta?
 
Mo: Avevo avuto alcuni sogni a proposito. Ma non conoscevo il significato allora
 
Jami: Ti ricordi che cosa volevi diventare da grande?
 
Mo: Beh, quello era molto tempo fa. Mio zio mi raccontava le grandi storie di un uomo chiamato Gesù ed i suoi 11… guerrieri o qualcosa di simile. In verita` avrei voluto essere come lui. E penso di aver vissuto in linea con le aspettative. Lo ho incontrato. Siamo veramente dei buoni amici. Passiamo molto tempo insieme. Giochiamo a volte a poker. Imbrogliamo qualche volta e ci facciamo due risate. Non giochiamo per soldi naturalmente
 
Jami: Sono sicuro che la gente cristiana è soddisfatta di sentire che voi due siete amici. Se va bene per te, vorrei andare avanti nel tempo. Immaginiamo che ora hai circa venti anni . Hai avuto una formazione?
 
Mo: No, ma ero vispo. La vita era la mia formazione. Ero stanco di vivere senza prospettive. Ho voluto fare qualcosa per l'umanità. E naturalmente cercavo una buona moglie. Ho visto tante cose interessanti lungo il mio cammino. Ed ho imparato tante cose. Poi ho incontrato Khadidja. Aveva un commercio di caravan. Era una signora bella. Mi ha impiegato come capo di uno dei suoi caravan. A 25 anni l’ ho sposata. Era 15 anni più anziana di me.
 
Jami: Cio` ti preoccupava?
 
Mo: In amore, amico mio, l'età non significa nulla. Quando si e` innamorati, tutto è possibile
 
Jami: Bene, ovviamente hai un gran cuore?
 
Mo: non esageriamo. Avevo anche una grande portafoglio vuoto
 
Jami: Ma hai avuto più di 20 mogli ad un certo punto. Sahih Bukhari, uno dei tuoi apostoli, ha detto che usavi andare in giro ed avere rapporti sessuali con tutte le tue mogli in una notte. Perbacco!. È vero?
 
Mo: sì, qualcosa di simile. Ma ho pensato che volevi ragionare in modo cronologico … La mia prima moglie Khadidja era una donna ricca e di conseguenza, è stata più attraente per me
 
Jami: era la tua banca?
 
Mo: sì, certamente. Una banca con tutto il necessario. Credimi, tutti sognano di sposare una banca. Ed in quei giorni. ancor più d’ora. Il matrimonio era commercio. Matrimonio era politica
 
Jami: E Aisha? Avevi 52 anni quando ti sei sposato con una ragazzina di 7 anni e con cui hai avuto rapporti sessuali quando aveva 9 anni. Come spieghi questo?
 
Mo: È più complesso di quello che tu e molta gente possano pensare.
 
Jami: Bene, ho una citazione da Aisha e la cito dal Hadith dove lei dice: “Che il profeta mi ha sposato quando avevo sei anni ed ha consumato il matrimonio quando avevo nove anni ed da allora sono rimasta con lui per nove anni finchè l'apostolo di Allah è morto”….. dunque, spiegami ciò.
 
Mo: Suo padre Abu Bakr, era uno dei miei alleati più vicini. Dopo la morte di Khadidja, il mio cuore era a pezzi. Ero un uomo solo. Suo padre era abbastanza gentile a lasciarmi sposarla. Ed era una ragazza tanto forte.
 
Jami: Ma le hai chiesto se volesse sposarti?
 
Mo: No, non l’ho fatto. Suo padre mi ha dato il suo permesso. Quello era sufficiente. Inoltre, era così giovane. Non era in grado di prendere una decisione. Tutto ciò era normale in quei giorni e purtroppo in alcuni luoghi su questo pianeta e sempre normale anche nel 21 secolo
 
Jami: E quando lei aveva 9 anni, le hai chiesto di avere il sesso con te?
 
Mo: Erano tempi diversi. Era una società tribale. Molte cose erano differenti all’epoca. La mentalità era diversa. La vita era differente. La gente era differente ed io ero differente… E non dovresti dimenticare che, io, come Rasul Allah avevo un privilegio erotico speciale che gli uomini comuni non avevano. Avevo poteri terreni. Ed ero soltanto un’essere umano.
 
Jami: Sto dicendo questo perché nei paesi islamici, queste pratiche ancora accadono spesso. Che cosa vuoi dire ai musulmani che praticano tali cose?
 
Mo: Non provare questo a casa. No, ma seriamente. Capisco che per la gente che vive oggi è duro capire che cosa succedeva in quel periodo. Ma i musulmani devono capire che stiamo vivendo in una nuova era. Non sono particolamente fiero delle cose che ho fatto. Molte cose che erano normali a quei tempi per gli uomini di oggi sarebbero primitive o disumane. Così il mio messaggio alla società musulmana è, non sposare o non avere sesso con una ragazza quando non è pronta o quando non lo vuole. A mio parere, l'uomo e la donna sono uguali e devono essere trattati così. Si puo` soltanto essere un musulmano per libera scelta e ci si puo` sposare soltanto quando ambedue le parti sono d’accordo.
 
Jami: … Dice Mohammed nell'anno di nostro signore 2008
 
Mo: Preferirei denominarlo l'anno 1429 se non ti dispiace
 
Jami: Parliamo di altri argomenti delicati. C’è molto antisemitismo nei paesi islamici. La storia dice che hai ucciso oltre 600 ebrei e che ti sei sposato con una ragazza ebrea dopo aver ucciso i suoi genitori. Puoi spiegarmi la ragione per ciò?
 
Mo: Ah, gli ebrei. Un problema eterno. Come potevo essere l'ultimo profeta di Allah, quando gli ebrei ed i cristiani non ne volevano sapere della mia religione. Il conflitto era puramente commerciale. Ed ho voluto semplicemente modellare una forma leggera di giudaismo. Non avrei potuto farlo diversamente. Non c’era più spazio per il giudaismo. Gli ebrei sono sempre stati così … testardi, e non potevano accettare che non ci fosse posto per loro.
Per cominciare, tutta la gente è creata da Dio. Come ho detto, ho viaggiato molto ultimamente sulla terra. E posso dire che è incredibile quante cose la gente ha in comune. Tutti hanno i loro sogni e timori.
 
Jami: Vuoi dire che non hai niente contro gli ebrei… per esempio?
 
Mo: Ho imparato a capire il significato della tolleranza e dell'amore. Eravamo in guerra in quell’epoca. Così è abbastanza normale uccidere il tuo nemico. Ma soltanto coloro che portano le armi, naturalmente. Le cose che sono accadute erano sbagliate.. Per secoli i civili sono stati attacati. I crociati sono responsabili. Ma anche Saladin. Civili musulmani sono stati uccisi in Bosnia. I musulmani hanno ucciso la gente non colpevole in Darfur, il genocidio della gente armena ed gli attentati nelle metropolitane… Io pensavo che fosse vietato per i cristiani ed i musulmani di uccidere i civili… per qualunque motivo…
 
Jami: Questi sono tutti fatti. Ma sei d'accordo con me che a causa di quello che hai fatto agli ebrei ed a causa di quello che avevi detto riguardo a loro , i musulmani oggi in effetti odiano gli ebrei?
 
Mo: Giudica le persone per il modo in cui trattano gli altri. Non fare mai ad altri cio` che non vorresti sia fatto a te. Molte cose nel quran sono simboliche. Dio ha dato il cervello alla gente, si o no? Quindi giudica personalmente l’aspetto morale. Nel vecchio testamento della bibbia ci sono inoltre molte cose crudeli. Non molti cristiani prendono quello alla lettera … So che si dice che il Corano è letteralmente la parola di Dio. Lo è. Ma più nel senso poetico della parola. Almeno, così lo vedo io.
 
Jami: Non vuoi accettare la responsabilità del genocidio a Medina dove centinaia di ebrei sono stati uccisi? Non avevano armi. Ti erano state cosegnate. Non hai avuto nessuna misericordia
 
Mo: Tu confondi me ed il mio Dio con i cristiani. L'uccidere ed essere ucciso è inoltre una forma di misericordia. Se avessi dimostrato misericordia, lo stato islamico non sarebbe mai esistito.
 
Jami: Così la creazione dello stato islamico è quindi il tuo più grande risultato?
 
Mo: Obiettivamente parlando, l'Islam è l'unica verità.
 
Jami: C’ è una verità. soggettiva?
 
Mo: Si, la verità di moralità e misericordia. In questo caso il genocidio è immorale e senza misericordia.
 
Jami: Che ne pensi di coloro che lasciano l'Islam?
 
Mo:  (sospiri) Questo è il tuo caso, vero?
 
Jami: Eh… si… sono un'apostata pure… ma in generale… come dovrebbero essere trattati gli apostati?
 
Mo: Non mi riguardano più gli apostati … Se scelgono di lasciare l'Islam… bene … Certo mi dispiace. Ma sono liberi di farlo. Se vogliono bruciare nell'inferno… problema loro.
 
Jami: Allora perché non hai detto questo 1400 anni fa? Hai fatto uccidere la gente quando non credevano più nell'Islam?
E che cosa dici ai musulmani o agli imam che dicono che l'apostasia è crimine ed è punibile con la morte?
 
Mo: Senza l'opzione di non credere la fede non significherebbe niente. Poiché se viene imposta alla gente non è più fede. Direi che la gente che perseguita gli altri perché non credono nella stesse cose sia e` matta e non degna di essere chiamata musulmana
 
Jami: Ho delle domande personali da farti. Che cosa ne pensi delle persone come Geert Wilders o Salman Rushdie? Li conosci?
 
Mo: Non li conosco molto bene, ma non mi piace che i musulmani li minacciano di morte. Cio` è completamente sbagliato. Non mi importa che cosa dicono. Hanno i loro pensieri. Io ho i miei. Hanno il loro parere. Io ho il mio. Io trovo che sono completamente sbagliati. Ma quello non ti sorprenderà ….
 
Jami: Cominci a cambiare
 
Mo: Lo fanno tutti. Non possiamo cambiare i fatti. Ma le regole possone cambiare. Possono adeguarsi a tempi diversi.
 
Jami: Non erano le regole di Allah?
 
Mo: Non conosco esattamente la volontà di Allah. Nessuno la conosce.
 
Jami: Ti metti in pericolo, presto avrai bisogno delle guardie del corpo. E bruceranno immagini
 
Mo: Per questo motivo ho proibito i musulmani di creare un'immagine di me. Non mi sottovalutare, i musulmani hanno paura di me. Il terrore è la base da cui Allah mi ha creato e anche il resto
 
Jami: Che cosa accadrebbe se non avesimo piu` paura di Allah?
 
Mo: Allora finirà la mia storia. Avrò fatto la mia parte in modo onesto. Quella è la vera emancipazione reale dei Dei e dei profeti. A questo punto si liberano dalla loro carica eterna. Il tuo film è un piccolo passo verso quell'emancipazione. Così e` come muoiono I profeti. E così rinascono.
 
Jami: Pensi che quando questo film verra` rilasciato, la comunità mussulmana risponderà con calma?
 
Mo: Non sopravvalutare la tua piccola produzione economica. Ma… non si sa mai. Spero che i miei colleghi fratelli e sorelle reagiranno con dignità. È solo un film, ed anche a buon mercato. Non si parla di un successone. Possiamo creare un piccolo scandalo alla conclusione dell'intervista forse aumenterà la sua fama.
 
Jami: Che cosa suggerisci?
 
Mo: Tolgo la maschera? No, sto scherzando. Lasciamo stare. Potrebbe offendere i musulmani antiquati. I miei capelli non stanno bene oggi.
 
Jami: Bene, Mo, ti ringrazio ancora per il tuo tempo! E` stato un piacere conversare con te
 
Mo: Il piacere è tutto mio.

Return to the top


Malay Version

Translated by Anti-Jihadist

 Temubual bersama Mohammed
 
Jami: Assalammualaikum.
Terima kasih banyak untuk temubual ini. Bagaimana untuk saya memanggil cik? Encik Mohammad atau Cik ada nama keluarga?
 
Mo: Waalaikumusallam
Mo, lebih senang. Mohammad terlalu panjang. Saya sedar dimana semuanya direngkaskan pada masa kini. Banyak benda sudah berubah. Saya telah banyak mengembara sejak kebelakangan ini.
 
Jami: Adakah Mo suka apa yang Mo lihat?
 
Mo: Lebih kurang begitu. Mudah untuk bejalan kesana-sini… dengan cara ini ianya begitu mudah untuk berjumpa orang-orang lain di tempat-tempat asing… Dengan cara ini ianya begitu banyak potensi untuk memahami dan mendalami sesuatu…
 
Jami: Ok..eh Mo, bercakap berkenaan kefahaman… seperti Mo tahu, beberapa perbincangan mengenai Islam dinegara-negara barat, Islam dan demokrasi dan sudah tentu bagaimana kehidupan manusia dicerminkan didalam Islam pada hari ini. Jadi kita akan mulakan dengan permulaan kehidupan Mo dan seterusnya saya akan bertanyakan apa pandangan Mo tentang Islam hari ini.
 
Mo: Saya difahamkan dimana ada kekeliruan di dalam tahun 1400 yang lalu. Ianya memberikan peluang untuk menerangkan kebenaran yang sebenar.
 
Jami: Adakah ini satu langkah untuk mengkaji semula sejarah yang lepas?
 
Mo: Setiap isi kandungan didalam Sejarah terdapat banyak kerumitan fakta dan pengkhususan. Fakta yang tidak ditulis semula, dan pengkhususan pula adalah sebaliknya.
 
Jami: Tetapi didalam sejarah Mo, ianya adalah rumit untuk mengasingkan fakta daripada pengkhususan.
 
Mo: Ya, ini adalah trajedi saya, Saya adalah seorang pengarang, pemain dan juga seorang saksi kepada drama hidup saya.
 
Jami: Drama siapakah yang lebih trajik? Adakah drama Mo ataupun berjuta umat Islam diluar sana? Didalam trajedi ini Mo adalah pengarahnya. Tetapi pemain-pemain masih bermain didalam selepas Mo bersara.
 
Mo: Benar, Tetapi saya tidak pernah meninggalkan pentas permainan. Mari kita mulakan dan tamatkan, dengan ini Rasul Allah dan realisasikan pandangan orang ramai terhadap saya sebelum ini dan juga terhadap apa yang saya tidak pernah idamkan lagi. Ini adalah dipanggil pembebasan. Atau adakah saya membuatkannya terlalu rumit?
 
Jami: Baiklah, mari kita mencuba menerangkan keadaan yang sebenar.
Kita mulakan dari awal.
Siapakah nama kedua ibu-bapa Mo?
 
Mo: Ayah saya bernama Abdallah Ibn Abd al-Muttalin dan ibu saya bernama Aminah Binti Wahab.
 
Jami: Boleh terangkan bagaimana sifat and pendirian Ibu-bapa Mo?
 
Mo: Saya tidak beberapa ingat akan ibu saya. Sewaktu saya berumur 6 tahun, Ibu saya telah meninggal dunia. Ayah pula tidak pernah saya kenali. Dia meninggal dunia semasa saya dilahirkan. Saya adalah seperti anak yatim piatu.
 
Jami: Maafkan saya.
 
Mo: Saya dibesarkan oleh datuk saya Abd-Al-Muttalib sehingga umur saya 18 tahun dan kemudian saya dijaga oleh pakcik saya Abd Talib. Ianya adalah saat yang gembira yang saya masih ingat. Bermain diluar rumah bersama kanak-kanak lain and berbual-bual bersama pakcik saya. Dia adalah ayah yang terbaik untuk seorang kanak-kanak lelaki.
 
Jami: Jadi, Mo ada zaman kanak-kanak yang sungguh bermakna?
 
Mo: Saya rasa begitulah…
 
Jami: Adakah Mo sentiasa tahu dimana Mo akan menjadi seorang Nabi?
 
Mo: Saya ada bermimpi tentang itu, tetapi saya tidak tahu apa maksudnya pada masa itu…
 
Jami: Bolehkah Mo ingat apa yang Mo mahu jadi bila dewasa kelak?
 
Mo: Ok, ini sudah lama sangat. Pakcik saya sering menceritakan satu cerita dimana ada seorang lelaki bernama Isa dan 11 pahlawan-pahlawan. Saya ingin sangat menjadi seperti beliau. Dan saya rasa, saya sesuai. Saya bertemu dengan beliau.
Kami adalah sahabat yang akrab. Kami selalu bersama. Kadangkala kami bermain poker. Kami menipu dan ketawa selepas itu. Sudah semestinya kami tidak berjudi.
 
Jami: Saya sudah pasti dimana orang-orang Kristian berpuas hati apabila mereka mendengar Mo berdua begitu mesra sekali… Jika ianya ok dengan Mo, saya mahu teruskan lagi temuramah ini. Jadi sekarang, Mo dalam linkungan umur 20 an. Adakah Mo mempunyai pengajian tinggi?
 
Mo: Tidak, tetapi saya adalah orang yang tahu menyesuaikan diri untuk menghadapi hidup. Kehidupan adalah pengajianku. Saya telah cuba hidup tanpa perspektif. Saya selalu hendak membuat sesuatu untuk umat manusia. Dan sudah tentu mencari seorang isteri yang baik. Saya telah melihat banyak perkara yang menarik. Dan saya pelajari banyak perkara. Dengan itu saya bertemu Khadidja. Pada masa itu dia berada di dalam sebuah kenderaan dagangan. Dia begitu cantik sekali. Khadija melantik saya menjadi seorang ketua bagi perniagaannya. Pada umur saya 25 tahun, saya berkahwin dengannya. Khadija berumur 15 tahun lebih tua daripada saya.
 
Jami: Adakah perkara itu menganggu Mo?
 
Mo: Kawanku, didalam cinta, umur tidak mengenali sesiapa. Apabila kita dilamun cinta, segalanya boleh berlaku.
 
Jami: Bagus, ini menunjukkan Mo mempuyai Hati yang amat besar.
 
Mo: Kita bukannya bertokok tambah. Saya juga mempunyai kocek yang amat besar.
 
Jami: Tetapi, Mo mempunyai 20 orang isteri pada masa yang sama. Sahih Bukhari, salah seorang daripada Mo punya orang kanan memberitahu yang Mo mengembara serata Negara dan membuat hubungan sulit dengan 20 orang isteri dalam satu malam. Wow, adakah ini benar?
 
Mo: Ya, begitulah terjadinya. Tetapi saya ingatkan anda mahu teruskan didalam betuk kronologikal… Isteri pertama saya Khadidja adalah seorang yang berada dan sebagai hasilnya saya amat tertarik dengan beliau.
 
Jami: Adakah Khadidja itu bank kepada Mo?
 
Mo: Ya, tepat sekali. Bank yang mempunyai segala-galanya. Percayalah, semua orang ada mempunyai angan-angan untuk berkahwin dengan Bank. Dan pada masa itu, malah lebih banyak lagi pada masa sekarang. Perkahwinan adalah Perniagaan. Perkahwinan adalah politik.
 
Jami: Kalau begitu , Aisha bagaimana pula?
Mo berumur 52 tahun pada masa itu and Mo berkahwin dengan Aisha semasa beliau berumur 7 tahun dan Mo melakukan hubungan sex dengan beliau semasa beliau berumur 9 tahun. Sila jelaskan perkara ini?
 
Mo: Ianya amat compleks sekali bagi anda dan juga orang lain.
 
Jami: Baiklah, disini saya ada satu petikan daripada Aisha dan petikan ini daripada Hadith dan beliau berkata “Nabi telah mengahwini saya semasa saya berumur 6 tahun dan Nabi melakukan hubungan kelamin semasa saya berumur 9 tahun dan sejurus itu saya bersama dengan Nabi selama 9 tahun sehingga Nabi meninggal dunia” Jadi dengan semuanya ini, tolong terangkan kepada saya.
 
Mo: Aisha’s father Abu Bakar, adalah salah seorang sahabat rapat. Selepas pemergian Khadidja, hati saya telah hancur dan saya sepi. Abu Bakar telah membenarkan Aisha untuk berkahwin dengan saya dan Aisha adalah seorang yang begitu tabah.
 
Jami: Tetapi, adakah Mo pernah bertanyakan kepada Aisha untuk berkahwin dengan Mo?
 
Mo: Tidak, saya tidak Tanya. Ayahnya sudah membenarkan. Itu sudah mencukupi. Lagipun Aisha terlalu muda. Aisha tidah tahu membuat apa-apa keputusan. Ini adalah perkara biasa pada masa itu, dan malangnya di tempat-tempat lain di dalam dunia ini masih didalam abad yang ke 21.
 
Jami: Dan semasa Aisha berumur 9 tahun, adakah Mo bertanya kepada beliau untuk membuat hubungan seks dengan Mo?
 
Mo: Ini adalah zaman yang lalu. Ianya adalah masyarakat berpuak. Banyak perkara adalah berbeza pada masa itu. Pemikiran adalah amat berbeza. Kehidupan juga berbeza. Manusia berbeza dan begitu juga saya.
Dan anda jangan lupa dimana saya adalah Rasul kepada Allah dan saya mempunyai keistimewaan yang erotik dimana lelaki biasa tidak ada. Saya mempunyai kuasa untuk bersuara dan saya adalah seperti manusia biasa.
 
Jami: Saya berkata demikian kerana di Negara-negara Islam, amalan ini masih diamalkan. Apa pandangan Mo kepada umat islam yang melakukan perkara demikian?
 
Mo: Jangan lakukan perkara ini dirumah. Tidak, tetapi dengan seriusnya. Saya faham bagi manusia pada zaman ini untuk memahami apa yang berlaku dahulu kala. Tetapi sebagai umat islam harus faham dimana kita hidup dizaman yang baru. Apa yang saya lakukan dahulu tidaklah saya banggakan. Banyak perkara adalah amat biasa sekali, Manusia yang moden dipanggil ketinggalan zaman atau tidak berperikemanusian. Jadi, nasihatku kepada umat islam sedunia, jangan berkahwin atau membuat hubungan seks dengan kanak – kanak perempuan apabila mereka tidak bersedia ataupun tidak mahu melakukannya… Pada pandangan saya, Lelaki dan wanita adalah sama , dengan itu mereka perlu di hormati sesama sendiri. Anda boleh menjadi muslim sepenuh hati dan berkahwin dengan sepenuh hati.
 
Jami: …Mohammad berkata didalam tahun 2008
 
Mo: Saya lebih senang memanggilnya dalam tahun 1429, jika anda tidak keberatan.
 
Jami: Mari kita bincangkan perkara yang lebih rumit. Ianya begitu banyak sekali Anti-Yahudi didalam Negara-negara Islam. Sejarah menyatakan dimana Mo membunuh lebih 600 Yahudi dan Mo berkahwin dengan perempuan yahudi selepas membunuh kedua ibubapanya. Boleh Mo terangkan kepada saya kenapa?
 
Mo: Ah, Yahudi, Ini adalah masalah dalaman. Bagaimana saya menjadi utusan Allah yang terakhir sekiranya ada orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak mahu memeluk agama Islam. Konflik ini adalah semata-mata perniagaan. Dan saya mahukan perkara yang mudah untuk membetulkan jalan yang benar bagi agama Yahudi. Saya tidak boleh melakukan dengan cara lain, dimana ianya tidak ada tempat yang mencukupi untuk orang-orang Yahudi pada masa itu. Orang-orang yahudi sangat degil, mereka tidak boleh menerimakan kenyataan dimana tiada tempat untuk mereka.
Sebagai permulaan, semua manusia dijadikan oleh Tuhan. Sepertimana yang saya katakana… Saya berjalan di muka bumi sejak kebelakangan ini dan saya hendak berkata dimana ianya menghairankan dimana banyak manusia mempunyai kaitan yang sama. Manusia mempunyai mimpi-mimpi dan ketakutan.
 
Jami: Adakah ini bermaksud Mo tidak membenci orang-orang Yahudi?
 
Mo: Saya telah pelajari dan memahami maksud bertolak-ansur dan kasih saying. Kami berada didalam perang pada masa itu. Dengan itu ianya perkara biasa untuk membunuh musuh anda. Tetapi bagi musuh yang memengang senjata sahaja. Jadi apa yang berlaku adalah salah sama sekali. Berabad lamanya orang ramai menjadi mangsa. Pihak Crusaders yang melakukannya. Begitu juga Saladin. Umat Islam dibunuh di Bosnia. Umat Islam membunuh sesama sendiri di Darfur, pembunuhan orang Armenia beramai-ramai dan letupan dibawah tanah…Saya fikirkan ianya adalah sama sekali salah disisi Agama Kristian dan Islam untuk membunuh rakyat biasa…
 
Jami: Ini semua adalah fakta-fakta. Tetapi adakah Mo bersetuju dengan saya dimana kerana tindakan yang Mo lakukan dulu terhadap orang-orang yahudi dan kerana apa yang Mo terangkan kepada mereka, Umat Islam kini membenci Orang-Orang Yahudi?
 
Mo: Menilai sesorang berlandaskan bagaimana mereka menghormati orang lain. Tidak melakukan sesuatu kepada seseorang dimana kamu tidak mahu diperlakukan yang sama. Banyak perkara didalam Al-Quran adalak simbolik. Tuhan memberikan setiap Manusia akal fikiran. Jadi buatlah satu penilaian moral kamu sendiri. Didalam Kitab Injil testimony yang lama mengatakan adanya perkara yang amat buruk sekali, Tidak semua orang Kristian mengambilnya secara bijaksana. ..Saya tahu ianya mengatakan bahawa Al-Quran adalah daripada Tuhan sendiri. Tetapi kebanyakannya adalah berbentuk puisi ataupun ianya apa yang saya lihatlah.
 
Jami: Adakah Mo sanggup mengambil tanggungjawab keatas pembunuhan beramai-ramai di Medina dimana ratusan orang yahudi dibunuh? Mereka tidak mempunyai senjata. Mereka diserahkan sepenuhnya kepada Mo. Mo tidak berperikemanusian.
 
Mo: Anda membuatkan saya keliru dengan Tuhan saya dengan Kristian. Bunuh dan juga dibunuh, adalah satu bentuk belas-kasihan. Jika saya tunjukkannya disini dan dimana-mana, Negara-negara Islam tidak akan wujud.
 
Jami: Jadi, mengwujudkan Negara Islam adalah satu faedah yang besar?
 
Mo: Objektifnya Islam adalah Benar.
 
Jami: Adakah ianya ada kebenaran dari segi subjektifnya?
 
Mo: Ya, kebenaran moral and belas-kasihan. Didalam perkara ini, pembunahan beramai-ramai adalah tidak bermoral and tidak berperikemanusian.
 
Jami: Bagaimana pula bagi mereka yang meninggalkan islam?
 
Mo: (kesal) ini adalah perkara yang anda suka bukan?
 
Jami: Ehh, benar… Saya adalah orang yang murtad.. tetapi biasanya.. bagaimana orang murtad perlu diperlakukan?
 
Mo: Orang-orang murtad adalah bukan urusan saya lagi. .. Jika mereka memilih untuk keluar dari Islam … Baiklah… Saya bersimpati jika mereka keluar. Jangan salah faham. Tetapi mereka bebas berbuat demikian. Sekiranya mereka hendak dibakar didalam neraka.. baiklah untuk saya.
 
Jami: Kalau begitu, kenapa Mo tidak berkata sedemikian pada 1400 tahun yang lalu? Mo telah pun membunuh manusia apabila mereka tidak mempercayai Islam lagi? Dan apa yang Mo katakan kepada Umat Islam atau Imam yang dimana Orang yang meninggalkan Agama Islam adalah jenayah dan penaltinya adalah MATI?
 
Mo: Tanpa pilihan untuk tidak mempercayai sesuatu pengangan adalah tidak ada maknanya. Sekiranya ianya dijadikan satu kewajipan to manusia ianya bukan lagi pengangan yang benar. Saya ingin nyatakan dimana manusia yang menghukum seseorang kerana tidak mempercayai perkara yang mereka percaya adalah satu tindakan yang gila dan tidak bermakna bagi golongan ini dipanggil Umat Islam.
 
Jami: Saya adalah satu soalan yang personel untuk bertanya.
Apa pendapat Mo tentang orang seperti Geert Wilders atau Salman Rushdie? Adakah Mo mengenali mereka?
 
Mo: Saya tidak mengenali mereka begitu rapat. Walau bagaimanapun saya tidak suka Umat Islam mengancam mereka dengan kematian. Ini adalah salah. Saya tidak peduli apa mereka katakana. Mereka ada hak mereka sendiri. Saya juga ada hak saya. Mereka ada pendapat mereka sendiri. Begitu juga saya. Saya rasakan dimana mereka adalah salah, tetapi ianya tidaklah begitu anjal bagi anda.
 
Jami: Mo sudah mula berubah.
 
Mo: Semua manusia berubah. Ianya adalah selalu. Kita boleh mengubah fakta yang tidak lagi wujud. Piawaian hidup kita boleh ubahkan dan terapkan pada masa yang baru.
 
Jami: Adakah itu piawaian dari Allah?
 
Mo: Saya tidak pasti apakah Allah telah utuskan dan rancangkan.. Tidak siapa yang tahu.
 
Jami: Mo telah melakukan satu perkara yang membuat Mo berada ditempat yang bahaya dan kemungkinan besar Mo memerlukan seorang Bodyguard. Dan mereka akan membakar imey-imej Mo.
 
Mo: Dengan sebab inilah, saya mengharamkan Umat Islam untuk membuat imej-imej saya. Jangan pandang ringan terhadap saya, semua umat islam takut kepada saya. Keganasan adalah satu batasan dimana Allah telah mengutuskan kepada saya dan umat islam.
 
Jami: Apa yang akan berlaku sekiranya tiada siapa yang takut akan keganasan Allah ini?
 
Mo: Dengan itu tamatlah riwayat kisah hidup saya. Dengan ini juga saya telah melaksanakan tugas saya. Ini adalah satu pembebasan yang benar dari Tuhan dan Para Nabi. Mereka telah membebaskan hutang yang lapuk. Filem anda adalah salah satu langkah untuk pembebasan. Dan ini juga adalah menunjukan bagaimana seorang Nabi meninggalkan dunia. Dan ini adalah satu cara menunjukkan bagaiman Nabi dilahirkan semula.
 
Jami: Adakah Mo rasa Umat Islam akan bersabar sekiranya saya mengeluarkan filem ini?
 
Mo: Jangan memandang rendah tentang keluaran filem yang rendah bajetnya. Tetapi… anda tidak akan tahu. Saya harapkan dimana saudara dan saudari Islam saya akan bertindak dengan cara bermaruah. Ini adalah hanya filem. Dan filem yang amat murah. Bukannya “BlokBuster” ataupun kita boleh jadikan satu skandal pada akhir perbualan ini, mungkin akan memberikan satu kadar yang bagus.
 
Jami: Apa yang Mo cadangkan?
 
Mo: Membuka topeng saya? Tidak, saya hanya bergurau. Mari kita biarkan saja. Ianya mungkin akan menguris hati Umat Islam yang konservertif. Walau bagaimanapun Saya sudah ada hari yang malang.
 
Jami: Baiklah, Mo, Terima kasih sekali lagi untuk masa anda. Ianya amat berbesar hati hari ini dapat berbual dengan anda.
 
Mo: Saya amat berbesar hati sekali.

Return to the top


Norwegian Version

Translated by NI

 Et intervju med Muhammed 
 
Jami: Salam o alaikom.
Takk så mye for at du tar deg tid til dette intervjuet. Hva kan jeg kalle deg? Herr Muhammed, eller har du et etternavn?
 
Mo: Salam o alaikom. Kall meg Mo. Muhammed er litt langt. Jeg har lagt merke til at allting forkortes i disse dager. Mangt er forandret. Jeg har reist mye i det siste.
 
Jami: Liker du hva du ser?
 
Mo: På sett og vis. Det er jo lett å komme seg rundt nå for tiden, og på den måten er det lett å treffe folk på forskjellige steder. … I dette ligger et stort potensial for forståelse.
 
Jami: Vel … eh … Mo, når vi snakker om forståelse. Som du kanskje vet, er det mye diskusjon om islam i Vesten. Om islam og demokrati og om hvordan ditt liv påvirker muslimer som lever i dag. Så la oss først se litt på begynnelsen av ditt liv, og så siden skulle jeg veldig gjerne like å vite hva ditt syn er på islam i dag.
 
Mo: Jeg forstår at det har vært mye misforståelser i de siste … eh … 1400 årene. Dette intervjuet gir meg muligheten til å rydde opp.
 
Jami: Er dette et forsøk på å omskrive historien?
 
Mo: Enhver historisk karater tynges med vanskelige fakta og standarder. Fakta kan ikke omskrives, men standarder forandrer seg.
 
Jami: Men i din biografi er det vanskelig å skille fakta fra standarder.
 
Mo: Ja, det er min tragedie. Jeg er både forfatter, skuespiller og tilskuer til mitt eget drama.
 
Jami: Hvilket drama er mest tragisk? Ditt liv eller situasjonen til de millioner av muslimer som har fulgt deg? Du er denne tragediens regissør, men skuespillerne har fortsatt å spille sine roller lenge etter at du pensjonerte deg.
 
Mo: Sant nok, men jeg forlot aldri scenen helt. La oss ta dette helt fra begynnelsen, la oss forlate Rasul Allah og frigjøre folk fra hva jeg var og hva jeg aldri mer vil bli. Dette er hva man kaller frigjøring. Blir jeg for vanskelig?
 
Jami: Vel, la oss forsøke å få mer klarhet i tingene. Vi begynner med begynnelsen. Hva het din mor og far?
 
Mo: Min fars navn er Abdallah ibn Abd al-Muttalib og min mors navn er Aminah bint Wahab.
 
Jami: Hva slags mann var din far? Og hva slags kvinne var din mor?
 
Mo: Jeg husker ikke mye av min mor. Når jeg var 6 år gammel, døde hun, dessverre. Faren min kjente jeg overhode ikke. Han døde før jeg ble født. Jeg var faktisk et foreldreløst barn.
 
Jami: Det var trist å høre.
 
Mo: Jeg ble oppdratt av min bestefar, Abd al-Moettalib, til jeg var 8, og senere av min onkel Aboe Talib. Jeg husker at det var en fin tid. Jeg lekte ute med andre barn og jeg kunne snakke med onkelen min i timevis.. Han var den beste far en gutt kunne be om.
 
Jami: Så du hadde en god barndom?
 
Mo: Jeg antar man kan si det.
 
Jami: Visste du bestandig at du ville bli en profet en dag.
 
Mo: Jeg hadde vel noen drømmer om det. Men jeg visste ikke hva de betydde den gangen.
 
Jami: Kan du huske hva du under oppveksten ønsket å bli når du ble stor?
 
Mo: Vel, det er så lenge siden. Men jeg kan huske at onkelen min pleide å fortelle meg herlige historier om en mann ved navn Jesus og hans 11 … eh … krigere, eller hva de var. Jeg ønsket virkelig å bli som ham. Og jeg tror jeg levde opp til forventningene. Jeg møtte ham. Vi er faktisk gode venner; vi vanker sammen. Av og til spiller vi poker. Begge jukser vi og ler av det etterpå. Selvsagt spiller vi ikke om penger.
 
Jami: Jeg er sikker på at kristne mennesker blir glade for å høre at dere går så godt sammen. Hvis det er greit for deg, så springer jeg fremover i tid. – Så nå befinner du deg i tyveårene. Tok du noen utdannelse?
 
Mo: Nei, men jeg var gateklok. Livet var min skole. Jeg var trett av å leve uten noe perspektiv på tingene. Jeg ville gjøre noe for menneskeheten. Og selvsagt så jeg etter en god kone. Jeg oppdaget mye spennende på min vei. Jeg lærte mye. Så møtte jeg Chadidja. Hun handlet med karavaner. Hun var en nydelig dame. Hun hyret meg som fører for en av karavanene. Da jeg var 25, giftet jeg meg med henne. Hun var 15 år eldre enn meg.
 
Jami: Plaget ikke det deg?
 
Mo: I kjærlighet, min venn, betyr alder ingenting.
 
Jami: Du må ha et stort hjerte?
 
Mo: Vi trenger ikke å overdrive. Jeg hadde også en tom lommebok.
 
Jami: Men på et visst tidspunkt hadde du mer enn 20 hustruer på en gang. Sahih Bukari, en av dine disipler sa at du pleide å ta runden og ha sex med alle dine koner på en natt. Heftig! Men er det sant?
 
Mo: Vel, noe i den dur. Men jeg trodde du ønsket å gå igjennom tingene kronologisk. … Min første kone, Khadidja, var en meget rik kvinne og derfor meget tiltrekkende på meg.
 
Jami: Var hun som en bank for deg?
 
Mo: Absolutt! En fullstappet bank. Tro meg, enhver har på et gitt tidspunkt drømt om å gifte seg med en bank. Dengang mer enn nå. Ekteskap dengang var business. Ekteskap var politikk.
 
Jami: Hva da med Aisja? Du var 52 år gammel og giftet deg med en jente som var 7 år gammel og fullbyrdet ekteskapet med henne da hun var 9. Hvordan forklarer du det?
 
Mo: Dette er mer komplekst enn hva du og mange andre folk tror.
 
Jami: Vel, jeg har et sitat fra Aisja – jeg siterer fra hadith – og hun sier: ”Profeten giftet seg med meg da jeg var seks år gammel og han fullbyrdet ekteskapet da jeg var ni. Jeg bodde med ham i ni år inntil Allahs apostel døde.” Så for all del, vennligst forklar.
 
Mo: Hennes far, Aboe Bakr, var en av mine nærmeste venner. Etter Chadidjas død var mitt hjerte knust. Jeg var en ensom mann. Bakr var snill nok til å la meg gifte meg med Aisja.. Og hun var slik en sterk jente.
 
Jami: Men spurte du om hun ville gifte seg med deg?
 
Mo: Nei, det gjorde jeg ikke. Hennes far tillot det. Det var nok. Dessuten var hun så ung, så hun kunne ikke fatte egne avgjørelser. Det var folkevett det, i de dager. Dessverre er det slik noen steder på planeten ennå, i det 21. århundre.
 
Jami: Og når hun var ni år gammel, spurte du om å få ha sex med henne?
 
Mo: Dette var andre tider. Det var et stammesamfunn. Mangt var annerledes den gang. Mentaliteten var en annen. Livet et annet. Folk var annerledes og jeg var annerledes … Og du må ikke glemme at jeg, Rasul Allah, hadde spesielle erotiske privilegier som vanlige folk ikke har. Jeg hadde verdslig makt, og jeg var da også bare et menneske.
 
Jami: Jeg tar opp dette fordi denne praksisen ofte forekommer i islamske land. Hva vil du si til muslimer som gjør slike ting?
 
Mo: Ikke prøv dette hjemme! Nei, men alvorlig talt, jeg forstår at det er vanskelig for folk som lever i dag å forstå hva som foregikk den gang. Muslimer må forstå at vi lever i en annen tid nå.. Det jeg gjorde, er ikke noe jeg er stolt av. Mange ting som var vanlige den gang regnes som bakstreverske og inhumane i dag. Så midt budskap til det islamske miljøet i dag er: ikke gift dere med eller ha sex med en jente som ikke er klar for det eller som ikke vil. Etter min mening er menn og kvinner like og må behandles deretter. Man kan bare være en muslim frivillig og man kan bare gifte seg frivillig.
 
Jami: … sier Muhammed i det Herrens år 2008.
 
Mo: Vel, jeg foretrekker å kalle det år 1429, hvis du ikke har noe imot det.
 
Jami: La oss snakke om visse andre, heller delikate forhold. Det er mye antisemittisme i islamske land. Historien vil ha det til at du en gang drepte over 600 jøder og at du giftet deg med en jødisk pike etter at du hadde drept hennes foreldre. Kan du forklare meg hvorfor du gjorde dette?
 
Mo: Ah, jødene. Et evig problem. Hvordan kunne jeg være den siste profet hvis ikke jødene og de kristne ville bli med i religionen min? Konflikten var rent forretningsmessig. Jeg ville egentlig bare skape en mild form for jødedom. Jeg kunne ikke gjort det annerledes, det var simpelthen ikke plass for gammeldags jødedom mer. … Stabukker! De kunne bare ikke avfinne seg med at det ikke lenger fantes noen plass for dem. I utgangspunktet er alle mennesker skapt av Gud. Som sagt, jeg har reist mye i den senere tid. Det er forbløffende hvor mye mennesker har felles. De har alle drømmer og redsler.
 
Jami: Mener du altså at du ikke har noe imot jødene?
 
Mo: Jeg har lært å forstå betydningen av toleranse og kjærlighet. Den gang var vi i krig, og det er normalt å drepe sin fiende. Men bare de som bærer våpen, selvsagt. Så det som skjedde den gang var galt. I århundrer har sivilbefolkningen vært målskive. Korsfarerne gjorde det samme, men også Salladin. Muslimske sivile ble drept i Bosnia. Muslimer dreper uskyldige sivile i Darfur. Folkemoret på armenerne og bomber i t-baner. Etter min mening er det forbudt for muslimer og kristne å drepe sivile – uansett.
 
Jami: Sant og rett. Men er du enig med meg i at på grunn av det du gjorde mot jødene og på grunn av hva du sa om dem, så hater dagens muslimer jøder?
 
Mo: Døm folk etter hvordan de behandler andre. Gjør aldri mot andre som du ikke vil at de skal gjøre mot deg. Mangt i Koranen er symbolsk. Gud gav folk en hjerne, gjorde han ikke? Så fell dine egne moralske dommer. I Bibelens Gamle Testamente finnes det også en mengde fæle ting; ikke mange kristne tar dette bokstavelig. Jeg vet at det sies at Koranen er Guds bokstavelige ord, og det er det, men da mer i en slags poetisk forstand. Det er slik jeg ser det, i hvert fall.
 
Jami: Tar du intet ansvar for massakrene i Medina hvor hundrevis av jøder ble drept? De hadde ingen våpen. De var prisgitt deg. Du viste ingen nåde.
 
Mo: Du forveksler meg og min Gud med de kristne. Drep og bli drept er også en form for nåde. Hvis jeg hadde vist nåde her og der, ville den islamske staten aldri sett dagens lys.
 
Jami: Så opprettelsen av den islamske staten er din største bragd?
 
Mo: Objektivt sett er islam den eneste sannhet.
 
Jami: Finnes subjektiv sannhet?
 
Mo: Ja, sannheten i moral og nåde, og med henblikk på disse er folkemord umoralsk og nådeløst.
 
Jami: Hva med dem som forlater islam?
 
Mo: Ah, det er din greie, det, er det ikke?
 
Jami: Vel, jo, jeg er en apostat. Men generelt, hvordan skal apostater behandles?
 
Mo: Apostater er ikke min business lenger. Hvis noen forlater islam, greit. Ikke misforstå, jeg ville beklage det sterkt, men enhver er fri til å gjøre dette. Hvis de vil brenne i helvete, greit for meg.
 
Jami: Så hvorfor sa du ikke det for 1400 år siden? Du fikk jo mennesker henrettet når de forlot islam. Og hva sier du til muslimer eller imamer som sier at apostasi er en forbrytelse, og at den må straffes med døden?
 
Mo: Uten muligheten til ikke å tro, ville ikke troen bety noen ting. Påtvungen tro er ikke lenger sann tro. Etter min mening er folk som forfølger andre fordi de ikke mener det samme som dem selv, klin gærne og ikke verdige til å kalles muslimer.
 
Jami: Jeg har noen personlige spørsmål jeg skulle like å stille: Hva synes du om folk som Geert Wilders eller Salman Rushdi? Kjenner du til dem?
 
Mo: Jeg kjenner dem ikke godt, men jeg synes uansett ikke noe særlig om at muslimer truer dem på livet. Det er helt galt. Jeg bryr meg ikke om hva de folka sier; de har sin egen greie. De har sin mening, jeg har min. Jeg tror at de er på villspor, selvsagt, men det kommer vel ikke som noe sjokk?
 
Jami: Du er jammen i ferd med å forandre deg, Mo.
 
Mo: Alt og alle forandres. Alltid. Vi kan ikke omgjøre fakta, men vi kan forandre våre standarder, tilpasse dem til nye tider.
 
Jami: Men var ikke de gamle standardene Allahs egne?
 
Mo: Jeg vet ikke nøyaktig hva som er Allahs vilje. Det vet vel ingen.
 
Jami: Pass på, du setter deg selv i fare. Snart vil du trenge livvakter. Og de vil brenne bilder av deg.
 
Mo: Av nettopp den grunn forbød jeg muslimer å avbilde meg. Ikke undervurder meg, muslimer frykter meg. Terror er jordsmonnet både jeg og de er oppvokst i.
 
Jami: Men hva vil skje den dagen vi ikke lenger frykter Allahs terror?
 
Mo: Det blir slutten på min saga. Da har jeg gjort mitt. Det blir den endelige frigjøring av guder og profeter. Slik løses de fra sin evinnelige streben. Din film er faktisk et lite bidrag til slik frigjøring. Det er slik profeter dør. Og det er slik de blir født på ny.
 
Jami: Tror du muslimene vil ta offentliggjøringen av filmen min med fatning?
 
Mo: Ikke overvurder den der lille lavbudsjettsproduksjonen din. Men, man vet jo aldri. Jeg håper at mine brødre og søstre vil reagere med verdighet. Det er jo bare en film. En billig en. Og den blir vel neppe noen kassasuksess. Eller skal jeg lage til litt skandale i slutten av dette intervjuet – for publisitetens skyld?
 
Jami: Hva foreslår du?
 
Mo: Skal jeg ta av meg masken? … bare tulla! Jeg beholder’n på. Ellers kunne noen gammeldagse muslimer bli fornærmet. Jeg har en sånn dårlig-sveis-dag i dag uansett.
 
Jami: Ok Mo, takk for din tid. Kjempehyggelig å prate med deg.
 
Mo: Gleden er på min side.

Return to the top


Polish Version

[Not yet available]

Return to the top


Portuguese Version

[Not yet available]

Return to the top


Romanian Version

Translated by Armance

 Un interviu cu Mahomed
 
Jami: Salaam aleikum!
Mulţumesc mult pentru interviu. Cum ar trebui să vă spun? Domnul Mahomed sau aveţi şi un nume de familie?
 
Mo: Salaam aleikum.
Mo ar fi perfect. Mahomed e cam prea lung. Am observat că totul e prescurtat în vremurile astea. S-au schimbat multe lucruri. Am călătorit mult în ultimul timp…
 
Jami: Ţi-a plăcut ce ai văzut?
 
Mo: Într-un fel… E uşor să te plimbi în vremurile astea… şi e uşor să întâlneşti oameni diferiţi în locuri diferite… Un potenţial imens de înţelegere…
 
Jami: Ei, bine… Mo… vorbind despre înţelegere… Aşa cum probabil ştii, sunt multe discuţii despre islam în Occident, despre islam şi democraţie şi, bineînţeles, felul în care se reflectă felul tău de viaţă asupra musulmanilor de astăzi. Aşa că vom porni de la începutul vieţii tale şi mai târziu mi-ar plăcea să aflu părerea ta despre islam.
 
Mo: Ştiu că a fost ceva confuzie în ultimii… uf… 1400 de ani. Aşa că am un prilej să clarific lucrurile.
 
Jami: Este o încercare de a rescrie istoria?
 
Mo: Fiecărui personaj istoric i s-au pus în cârcă fapte şi standarde dificile. Faptele nu pot fi rescrise, dar standardele, da.
 
Jami: Dar în istoria ta e greu să separi faptele de standarde.
 
Mo: Da, asta e tragedia mea: sînt autorul, actorul şi totodată martorul propriei piese.
 
Jami: A cui piesă este mai tragică? A ta sau a milioanelor de musulmani? În această tragedie tu eşti regizorul. Dar actorii au continuat să joace după ce ai plecat.
 
Mo: E adevărat. Dar niciodată nu am părăsit complet scena. Hai să începem, şi să părăsim, aşadar, ideea de Rasul Allah, să-i eliberăm pe oameni de ceea ce eu am fost şi nu mai vreau să fiu din nou. Voi numiţi asta emancipare. Sau devin prea complicat?
 
Jami: Hai să încercăm să clarificăm lucrurile.
Să începem cu începutul.
Cum se numesc mama şi tatăl tău?
 
Mo: Tatăl meu se numeşte Abdallah ibn Abd al-Muttalib, iar mama – Aminah bint Wahab.
 
Jami: Ce fel de om a fost tatăl tău? Şi ce fel de femeie mama ta?
 
Mo: Nu-mi amintesc multe lucruri despre mama. Când aveam 6 ani, din păcate, s-a prăpădit. Pe tata nu l-am cunoscut deloc, a murit înainte să mă nasc. Am fost, de fapt, un orfan.
 
Jami: Îmi pare rău să aud asta.
 
Mo: Am fost crescut de bunicul meu, Abd al-Moettalib, până am împlinit 8 ani şi, mai târziu, de unchiul Aboe Talib. A fost o perioadă frumoasă. Mă jucam afară cu alţi copii şi vorbeam ore în şir cu unchiul. Era cel mai bun tată pe care şi-l poate dori un băiat.
 
Jami: Aşadar, ai avut o copilărie frumoasă?
 
Mo: Cred că se poate spune aşa…
 
Jami: Ai ştiu dintotdeauna că într-o zi vei fi profet?
 
Mo: Am avut câteva vise despre asta. Dar, atunci, nu ştiam ce înseamnă…
 
Jami: Îţi aminteşti ce-ţi doreai să fii când o să creşti mare?
 
Mo: Hmm, a trecut mult timp de atunci. Unchiul obişnuia să-mi spună poveşti despre un bărbat pe nume Isus şi cei 11… luptători ai săi, sau aşa ceva. Îmi doream mult să fiu ca el. Şi cred că aşteptarea mi s-a împlinit. L-am întâlnit.
Suntem prieteni buni. Ne plimbăm mult împreună. Câteodată jucăm poker. Amândoi trişăm, după care murim de râs. Nu jucăm pe bani, bineînţeles.
 
Jami: Sunt convins că creştinii sunt bucuroşi să audă că vă înţelegeţi. Dacă eşti de acord, aş vrea să ne grăbim puţin.
Acum ai 20 de ani. Ai fost la şcoală?
 
Mo: Nu, dar am avut şcoala vieţii. Viaţa a fost educaţia mea. Mă săturasem să trăiesc fără perspectivă. Doream să fac ceva pentru omenire. Şi, desigur, să-mi găsesc o soţie bună. Am văzut atâtea lucruri interesante pe drumul meu. Şi am învăţat atâtea. Apoi am întâlnit-o pe Kadidja. Se ocupa de comerţul cu caravane. M-a angajat ca şef al uneia dintre caravane. Ne-am căsătorit când eu aveam 25 de ani. Ea era cu 15 ani mai mare.
 
Jami: Asta nu te-a deranjat?
 
Mo: În dragoste, prietene, vârsta nu înseamnă nimic. Când eşti îndrăgostit, totul devine posibil.
 
Jami: Aşadar, ai o inimă mare?
 
Mo: Să nu exagerăm. Pe atunci aveam şi o pungă mare, goală.
 
Jami: Dar la un moment dat ai avut mai mult de 20 de soţii. Sahih Bukari, unul dintre discipolii tăi, spunea că obişnuiai să treci noaptea pe la fiecare ca să faceţi dragoste. Ohoo! E adevărat?
 
Mo: Da, ceva de genul ăsta. Dar credeam că vrei să punem lucrurile în ordine cronologică… Prima mea soţie, Kadidja, era o femeie bogată, aşa că a devenit şi mai atrăgătoare pentru mine.
 
Jami: Era banca ta?
 
Mo: Cu siguranţă. O bancă cu tot ce trebuie. Crede-mă, oricine a visat la un moment dat să se căsătorească cu o bancă. Inclusiv în vremurile acelea. Chiar mai mult decât acum. Căsătoria era o afacere. Căsătoria era politică.
 
Jami: Dar despre Aişa, ce spui?
Aveai 52 de ani, te-ai căsătorit cu o fetiţă de 7 ani şi ai făcut sex cu ea când a împlinit 9 ani. Ai vreo explicaţie?
 
Mo: E mai complicat decât crezi tu şi mulţi alţii.
 
Jami: Am un citat al Aişei, citez dintr-un hadit, iar ea spune: Profetul s-a căsătorit cu mine când aveam 6 ani şi a consumat căsătoria când aveam 9 ani, apoi am stat cu el nouă ani până când Apostolul lui Allah a murit. Aşa că te rog, explică-mi asta…
 
Mo: Tatăl ei, Abu Bakr, era unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai mei. După moartea Kadidjei, inima mea era frântă. Eram un bărbat singur. Tatăl ei a fost atât de bun încât m-a lăsat să mă însor cu ea. Iar ea era o fată atât de puternică…
 
Jami: Dar ai întrebat-o dacă vrea să se căsătorească cu tine?
 
Mo: Nu. Tatăl ei şi-a dat consimţământul. Era suficient. Pe deasupra, ea era prea tânără. Nu putea să decidă singură. Era un fapt obişnuit în acele timpuri, şi, din păcate, încă este în unele locuri de pe planetă, acum, în secolul 21.
 
Jami: Şi când a împlinit 9 ani, ai întrebat-o dacă vrea să facă sex cu tine?
 
Mo: Erau vremuri diferite şi o societate tribală. Multe lucruri erau altfel atunci. Mentalităţile erau altfel. Viaţa era altfel. Oamenii erau altfel şi eu eram altfel…
Şi nu trebuie să uiţi că eu, Rasul Allah, aveam privilegii erotice de care bărbaţii obişnuiţi nu se bucurau. Aveam puterea lumească. Şi eram doar un om.
 
Jami: Îţi spun asta pentru că astfel de practici sunt încă răspândite în ţările islamice. Ce-ai vrea să le spui musulmanilor care încă fac astfel de lucruri?
 
Mo: Nu încercaţi asta acasă. Acum, serios vorbind. Înţeleg că oamenilor de astăzi le este greu să înţeleagă ce se petrecea în acele timpuri. Musulmanii trebuie să înţeleagă că trăim într-o altă epocă. Ceea ce am făcut nu e neapărat un lucru de care să fiu mândru. Multe lucruri considerate normale atunci ar fi numite de oamenii moderni primitive sau inumane. Aşa că mesajul meu către societatea musulmană este acesta: nu vă căsătoriţi şi nu faceţi sex cu o fată dacă ea nu este pregătită sau nu vrea. După părerea mea, femeia este egală cu bărbatul şi trebuie tratată ca atare. Poţi să fii musulman doar prin libera alegere şi poţi să te căsătoreşti doar prin libera alegere.
 
Jami: …Spune Mahomed în anul Domnului 2008.
 
Mo: Aş prefera să-i spun anul 1429, dacă nu te superi.
 
Jami: Să vorbim despre alte subiecte delicate. Există mult antisemitism în ţările islamice. Povestea spune că ai omorât peste 600 de evrei şi te-ai căsătorit cu o fată evreică după ce i-ai ucis părinţii. Poţi să-mi explici de ce?
 
Mo: Ah, evreii. Eterna problemă. Cum aş putea să fiu ultimul profet al lui Allah, dacă evreii şi creştinii nu se alătură religiei mele? Conflictul a fost, pur şi simplu, o afacere. Şi am vrut doar să formez o variantă mai uşoară a iudaismului. N-aş fi putut să fac altfel, nu mai era loc pentru iudaism. Evreii sunt întotdeauna atât de… încăpăţânaţi, n-au putut să accepte că nu mai era loc pentru ei.
Trebuie spus de la început că toţi oamenii sunt creaţi de Dumnezeu. Am umblat mult pe Pământ în ultima vreme. Şi pot să spun că este uimitor câte au în comun oamenii. Toţi au aceleaşi vise şi temeri.
 
Jami: Vrei să spui că nu ai nimic împotriva evreilor… de exemplu?
 
Mo: Am învăţat să înţeleg sensul toleranţei şi al iubirii. Pe vremea aceea, eram în război. Şi e normal să-ţi omori duşmanul. Dar numai pe cei înarmaţi, desigur. A fost o greşeală ce s-a întâmplat. Civilii au devenit ţinte vreme de secole. Cruciaţii au procedat aşa. Dar şi Saladin. Civilii musulmani au fost omorâţi în Bosnia. Musulmanii au omorât oameni inocenţi în Darfor, genocidul armenilor şi bombele de la metrou… Am crezut că este interzis pentru creştini şi musulmani să omoare civili… nu contează împrejurările…
 
Jami: Acestea sunt faptele. Dar eşti de acord cu mine că din pricina a ceea ce le-ai făcut evreilor şi a ceea ce ai spus despre ei, musulmanii de astăzi îi urăsc pe evrei?
 
Mo: Judecă-i pe oameni după cum îi tratează pe alţii. Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face. Multe lucruri din Coran sunt simbolice. Dumnezeu le-a dat oamenilor creier, nu-i aşa? Aşa că bazează-te pe propria judecată morală. Şi în Vechiul Testament există multă cruzime. Dar nu mulţi creştini o înţeleg literal… Ştiu că s-a spus despre Coran că este cuvântul exact al lui Dumnezeu. Este. Dar mai mult în sensul poetic al cuvântului. Sau cel puţin eu aşa îl văd.
 
Jami: Nu-ţi asumi responsabilitatea pentru genocidul din Medina unde sute de evrei au fost omorâţi? Ei nu aveau arme. Ţi-au fost încredinţaţi. N-ai avut pic de milă.
 
Mo: Ne confunzi pe mine şi pe Dumnezeul meu cu creştinii. Să omori şi să fii omorât – e şi asta o formă de milă. Dacă aş fi arătat milă, în împrejurarea asta sau în altele, statul islamic n-ar fi existat niciodată.
 
Jami: Deci crearea statului islamic e cea mai mare realizare a ta?
 
Mo: Obiectiv vorbind, islamul e singurul adevăr.
 
Jami: Există şi un adevăr subiectiv?
 
Mo: Da, adevărul moralei şi al milei. Din această perspectivă, genocidul este imoral şi nemilos.
 
Jami: Ce spui despre cei care renunţă la islam?
 
Mo: (oftează) Asta te cam priveşte, nu-i aşa?
 
Jami: Mda… Şi eu sunt un apostat… dar în general vorbind… cum ar trebui trataţi apostaţii?
 
Mo: Chestiunea apostaţilor nu mă mai priveşte… dacă aleg să părăsească islamul… asta e. Sigur că-mi pare rău dacă o fac. Nu mă înţelege greşit. Dar sunt liberi să aleagă. Dacă vor să ardă în iad… din partea mea, n-au decât…
 
Jami: Atunci de ce n-ai spus asta acum 1400 de ani? Când ai cerut să fie omorâţi cei care nu mai cred în islam?
Şi ce le spui musulmanilor sau imamilor care afirmă că apostazia este o crimă şi trebuie pedepsită cu moartea?
 
Mo: Fără posibilitatea de a alege, credinţa nu mai înseamnă nimic. Dacă este impusă nu mai e credinţă adevărată. Aş spune că aceia care-i persecută pe alţii fiindcă nu cred în acelaşi lucru ca ei sunt nebuni şi nu merită să se numească musulmani.
 
Jami: Aş vrea să-ţi pun câteva întrebări personale.
Ce crezi despre oameni ca Geert Wilders şi Salman Rushdie? Îi cunoşti?
 
Mo: Nu-i cunosc prea bine, dar nu-mi place când musulmanii îi ameninţă cu moartea. E absolut greşit. Nu-mi pasă ce spun.Ei cu ale lor, eu, cu ale mele. Ei au părerea lor, eu – pe a mea. Cred că greşesc total. Dar cred că asta nu te surprinde…
 
Jami: Începi să te schimbi…
 
Mo: Orice şi oricine se schimbă. Putem să schimbăm lucrurile. Şi standardele se pot schimba. Putem să le adaptăm unor alte vremuri.
 
Jami: Dar nu erau standardele lui Allah?
 
Mo: Nu ştiu exact care este voinţa lui Allah. Nimeni nu ştie.
 
Jami: Te pui în pericol, în curând o să ai nevoie de bodyguarzi. Şi vor arde imagini cu tine.
 
Mo: De-asta le-am şi interzis musulmanilor să facă vreo imagine de-a mea. Nu mă subestima, musulmanilor le e teamă de mine. Teroarea e solul din care ne-a plămădit Allah, pe mine şi pe restul.
 
Jami: Ce se întâmplă dacă nu mai simţim teama de Allah?
 
Mo: Atunci se sfârşeşte povestea mea. Atunci rolul meu s-a încheiat. Aceasta este adevărata emancipare a Dumnezeilor şi profeţilor. Atunci, ei sunt eliberaţi de sarcina lor veşnică. Filmul tău e un mic pas spre această emancipare. Aşa mor profeţii. Dar acesta e şi felul în care renasc.
 
Jami: Crezi că atunci când voi lansa acest film, comunitatea musulmană va reacţiona calm?
 
Mo: Nu supraestima producţia ta cu buget mic. Dar… nu se ştie niciodată. Sper că fraţii şi surorile mele vor reacţiona cu demnitate. E doar un film. Şi încă unul ieftin. Nu e un blockbuster. Sau putem să creăm un mic scandal la sfârşitul interviului, poate ar fi bine pentru audienţă.
 
Jami: Ce propui?
 
Mo: Să-mi scot masca? Nu, glumesc. S-o lăsăm la locul ei. Ar putea să-i ofenseze pe unii musulmani de modă veche.. Oricum, am şi eu zilele mele proaste.
 
Jami: Ei bine, Mo, mulţumesc din nou că ţi-ai făcut timp! A fost o plăcere să stăm de vorbă.
 
Mo: Plăcerea a fost de partea mea.

Return to the top


Russian Version

Translated by Peter1

 Интервью с Магометом
 
Jami: Салам алейкум.
Спасибо за интервью. Как мне вас называть? Мистер Магомет или у вас есть фамилия?
 
Mo: Салам алейкум.
Можно просто Мо. Магомет это слишком длинно. В наше время в ходу аббревиатуры. Так много изменилось. Я много путешествую...
 
Jami: Вам нравится то что вы видите?
 
Mo: Неплохо. Сейчас так легко путешествовать... легко встречаться с людьми в разных местах. Можно многое понять.
 
Jami: Хм... Мо... говоря о понимании... Вы знаете, сейчас об исламе много говорят на западе, ислам и демократия, и о том как ваш образ жизни отражается на нынешних мусульманах. Давайте начнем с вашего рождения а позже поговорим о нынешнем исламе.
 
Mo: Последние 1400 лет было мнго недоразумений. Я бы хотел воспользоваться этой возможностью чтобы их исправить.
 
Jami: Пытаетесь переписать историю?
 
Mo: Каждый исторический деятель имеет на своем счету непростые факты и оценки. Факты переписать нельзя, но оценки можно.
 
Jami: Но в вашем случае трудно отделить факты от оценок.
 
Mo: Да, и в этом моя трагедия. Я сам автор, актер и зритель моей драмы.
 
Jami: Чья же драма более трагична, ваша или миллионов мусульман? Вы ее режисер, но актеры сыграли после вашей отставки.
 
Mo: Верно. Но я никогда не покидал сцены совсем. Давайте начнем, и освободим сознание людей от того чем я был и больше не хочу быть. Вы называете это освобождением. Это не слишком сложно?
 
Jami: Хорошо, давайте все выясним. Начнем сначала. Кто ваши отец и мать?
 
Mo: Моего отца звали Абдулла ибн Абд аль-Муталиб, а мать- Амина бинт Вахаб.
 
Jami: Что они были за люди?
 
Mo: Я плохо помню свою мать. Увы, она скончалась когда мне было 6 лет. Отца я не знал совсем. Он умер до моего рождения. Я был фактически сиротой.
 
Jami: Это очень грустно.
 
Mo: До 8 лет меня воспитывал дедушка Абд аль-Муталиб, а потом дядя Абу Талиб. Это было хорошее время. Я играл с детьми на улице и часами беседовал с дядей. Он был лучшим отцом какого только можно пожелать.
 
Jami: То есть ваше детство было хорошим?
 
Mo: Думаю что да...
 
Jami: Вы предполагали что станете пророком?
 
Mo: У меня были фантазии на эту тему. Но тогда я их не понимал.
 
Jami: Вы помните кем хотели стать когда вырастете?
 
Mo: Это было так давно. Да, мой дядя рассказывал мне о человеке по имени Исус и его 11... рыцарях кажется. Мне хотелось стать как они. И я дожил до выполнения своей мечты. я с ним встречался.
Мы хорошие друзья. Много общались. Иногда играем в покер. Оба немного жульничаем и потом смеемся над этим. На деньги конечно не играем.
 
Jami: Наверное христиане будут рады что вы дружите. Если вы не возражаете, я хотел бы пропустить некоторое время. Теперь вам 20. Вы получили образование?
 
Mo: Нет, но я бродил по улицам. Жизнь была моей школой. Мне надоело жить без цели. Я хотел сделать что-нибудь для людей. И конечно найти хорошую жену. Я видел тогда много интересного. И многому научился. Тогда я встретил Хадиджу. Она занималась торговлей. Она была красива. Она наняла меня водить караваны. Когда мне было 25 я женился на ней. она была на 15 лет старше.
 
Jami: Вас это не смущало?
 
Mo: Мой друг, в любви нет возраста. Кгда ты влюблен, все возможно.
 
Jami: Видимо у вас вместительное сердце?
 
Mo: Не будем преувеличивать. У меня также был вместительный пустой кошелек.
 
Jami: Но у вас было больше 20 жен в какой-то момент. Сахих Букари, один из ваших апостолов, говорил что вам удавалось за одну ночь иметь секс со всеми по очереди. Неужели это правда?
 
Mo: Да, верно. Но вы хотели двигаться в хронологическом порядке. Моя первая жена Хадиджа была богатой женшиной, и это повышало ее привлекательность в моих глазах.
 
Jami: Она была вашим банком?
 
Mo: Конечно. Банком со всеми услугами. Поверьте мне, каждый иногда мечтает жениться на банке. В те времена еще больше чем сейчас. Женитьба была бизнесом и политикой.
 
Jami: А как насчет Айши? Вам было 52 а ей 7 лет, и вы спали сней когда ей было 9. Как вы это объясните?
 
Mo: Это сложнее чем многие думают.
 
Jami: У меня есть фраза Айши и цитата из Хаддит. Она говорит: пророк женился на мне когда мне было 6 лет и он выполнил мужской долг когда мне было 9, и я потом жила с ним 9 лет до его смерти. Так что объяснитесь пожалуйста...
 
Mo: Ее отец Абу Бакр был моим ближайшим союзником. После смерти Хадиды, мое сердце было разбито. Я был одинок. ее отец был так добр ко мне что разрешил на ней жениться. Она была такой сильной...
 
Jami: А вы спросили хочет ли она замуж?
 
Mo: Нет. Отец разрешил и этого было достаточно. Кроме того, она была еще слишком молода чтобы принимать решения. Тогда так было принято. И к несчастью кое-где так принято до сих пор.
 
Jami: А когда ей настало 9 лет, вы захотели с ней переспать?
 
Mo: Тогда все было по другому. Люди жили племенами. Ментальность была другая. Жизнь была другая. Люди были другими и я был другой.
К тому же не забывайте, что я, Расул Аллах, имел определенные привелегии. У меня была власть. И ничто человеческое не было мне чуждо.
 
Jami: Я говорю это потому что в исламских странах это принято и теперь. Что бы вы сказали мусульманам которые практикуют такое теперь?
 
Mo: Не надо этого делать. Нет, серьезно. Нынешним людям трудно понять тех кто жил тогда. Но мусульмане должны понять что мы живем в другое время. То что я делал, я вовсе не всегда теперь этим горжусь... Многое из того что было принято тогда современный человек назовет варварским и негуманным. Мои совет мусульманам – не женитесь на девочке если она еще не созрела или не хочет этого. Я думаю что мужчина и женшина созданы равными и так к ним и надо относиться. Ты можешь быть мусульманином только добровольно и жениться только добровольно.
 
Jami: ...Так сказал Магомет в году 2008 от рождества Христова
 
Mo: Я бы предпочел называть этот год 1429, если не возражаете.
 
Jami: Поговорим о других деликатных материях. В исламских странах много антисемитизма. История повествует что вы убили 600 евреев и женились на еврейской девочке после того как убили ее родителей.
 
Mo: А, евреи. С ними всегда проблема. Как я могу быть последним пророком Аллаха, если евреи и христиане меня не признают? Это чистой воды бизнес-конфликт. Я хотел создать типа облегченной версии иудаизма. По другому было нельзя. Для иудаизма просто не было места. Евреи всегда такие... упрямые, никак не могли согласиться что для них нет места.
Для начала, все люди созданы богом. Как я говорил. Я много путешествовал впоследствии. Просто удивительно, как много у людей общего. У них у всех есть мечты и страхи.
 
Jami: То-есть вы не имеете ничего против евреев, к примеру?
 
Mo: Я научился терпимости и любви. Тогда мы воевали. Врагов положено убивать. Но только вооруженных, конечно. Тогда это было ошибкой. Веками жертвами были гражданские люди. Крестоносцы убивали. Но и Саладин тоже. Мусульман убивали в Боснии. Мусульмане убивали невинных в Дарфуре. Генцид Армян, взрывы в подземке. Я думаю, мусульманам и христианам нельзя убивать гражданское население, вне зависимости от обстоятельств.
 
Jami: Это верно. Но согласитесь, из-за того как вы поступали с евреями тогда и что вы говорили, мусульмане сейчас ненавидят евреев.
 
Mo: Судите о людях по тому как они относятся к другим. Не делайте другим того чего не хотите сами. Многи вещи в Коране это символы. Но бог дал людям мозги. Надо самим соображать. В библии тоже много жестокого. Большинство христиан не воспринимает это буквально. Я знаю, Коран это слово божье. Но скорее в поэтическом смысле. Во всяком случае я так его вижу.
 
Jami: Не считаете ли вы себя ответственным за геноцид евреев в Медине, когда сотни евреев были убиты? Они были безоружны. Их выдали вам и вы их не пожалели.
 
Mo: Вы путаете меня и моего бога с христианами. Убивать и быть убитым, это тоже форма жалости. Если бы я всех жалел, исламского государства на существовало бы.
 
Jami: Вы считаете что создание исламского государства ваша главная заслуга?
 
Mo: Объективно говоря, ислам это единственная истина.
 
Jami: А существует субьективная истина?
 
Mo: Да, это истина морали и жалости. В свете этой истины геноцид аморален и безжалостен.
 
Jami: А как быть с теми кто покидает ислам?
 
Mo: Вздыхает – Это ваш случай, конечно?
 
Jami: Да... Я тоже отступник. Но в общем, как надо к таким людям относиться?
 
Mo: Отступники уже меня не касаются. Если они хотят покинуть ислам... пусть... Мне жаль конечно, не поймите меня неправильно. Но это их право. Если им хочетя гореть в аду, это уже не моя забота.
 
Jami: Почему же вы не говорили этого 1400 лет назад? Вы приказывали убивать людей если они переставали верить в ислам? И что вы скажете людям и имамам если они говорят что отступничество это преступление и должно караться смертью?
 
Mo: Если нет выбора, нет возможности не верить, то вера ничего не значит. То что навязывают людям насильно нельзя назвать верой. Те кто наказывает других за безверие – сумасшедшие и не могут называться мусульманами.
 
Jami: У меня есть несколько личных вопросов. Что вы думаете о таких людях как Гирт Вилдерс или Салман Рушди? Вы их знаете?
 
Mo: Я не знаю их как следует, но мне не нравится что мусульмане угрожают им смертью. Неважно что они говорят. Это их идеи. у меня свои идеи. У них есть мнение и у меня есть своё. Я думаю что они конечно заблуждаются. Впрочем, вас это не удивит...
 
Jami: Вы меняетесь.
 
Mo: Все меняются. Всегда. Факты нельзя изменить. Но правила можно. Приспособить их к новым временам.
 
Jami: Но не были ли те стандарты волей Аллаха?
 
Mo: Я не знаю точно воли Аллаха. никто не знает.
 
Jami: А вы не боитесь это говорить? Скоро вам могут понадобиться телохранители. И будут жечь ваши портреты.
 
Mo: Именно поэтому я запретил мусульманам меня рисовать. Не надо меня недооценивать. Мусульмане меня боятся. Я слеплен Аллахом и вырос из террора.
 
Jami: А что случится если мы больше не будем бояться Аллаха?
 
Mo: Тогда моя сказка кончится. Тогда моя работа честно завершится. Это будет реальным освобождением для бога и пророков. Они освободятся от вечной ответственности. Так пророки умирают, но так они и возрождаются.
 
Jami: Как вы думаете, когда выйдет этот фильм, исламское сообщество воспримет его спокойно?
 
Mo: НЕ слишком переоценивайте вашу малобюджетную картину. Хотя... никогда не знаешь заранее. Я надеюсь они поведут себя благородно. Это всего лишь фильм, к тому же дешевый. Не блкбастер. Хотя можно в конце интервью поругаться, это повышает популярность.
 
Jami: Так что вы предлагаете?
 
Mo: Снять мою маску? Нет, это шутка. Пусть она будет на мне. Это может оскорбить некоторых старомодных мусульман. Меня и так будут ругать.
 
Jami: Мо, спасибо что вы к нам пришли. Вы очень порадовали наших зрителей.
 
Mo: Мне тоже было очень приятно.

Return to the top


Serbian Version

Translated by the Witch King of Angmar

 Intervju sa Muhamedom
 
Jami: Salam alejkum. Hvala puno za ovaj intervju. Kako da vas nazovem? Gospodin Muhamed ili imate prezime?
 
Mo: Salam alejkum. Mo je sasvim u redu...Muhamed je malo podugačko. Primećujem da je danas sve u skraćenicama. Dosta se toga promenilo. U poslednje vreme dosta putujem...
 
Jami: Jel’ vam se dopalo to što ste videli?
 
Mo: Ne neki način. Lako je kretati se danas, upoynati razne ljude na raznim mestima. Puno potencijala ya rayumevanje
 
Jami: Ehm…Mo…Kad već o tome pričamo…Kao što verovatno znate, puno se priča o islamu na zapadu, islamu i demokratiji I kako vaš način života utiče na muslimane danas. Počećemo od početka vašeg života, azatim bih želeo da znam kako gledate na islam danas.
 
Mo: Vidim da je bilo dosta zabune tokom prethodnih…hmm, 1400 godina. Imam priliku da razjasnim neke dileme.
 
Jami: Je li ovo pokušaj da se iznova napiše istorija?
 
Mo: Svaka istorijska ličnost je opterećena činjenicama i standardima. Činjenice se ne mogu ponovvo napisati ali standardi mogu.
 
Jami: Ali u vašoj istoriji je teško razdvojiti činjenice od standarda.
 
Mo: Da, to je moja tragedija, ja sam autor, glumac i svedok svoje drame.
 
Jami: Čija je drama tragičnija, vaša ili ona u kojoj je milione muslimana? U ovoj tragediji vi ste režiser. Ali glumci su nastavili da glume i nakon vašeg povlačenja
 
Mo: Istina. Ali nikada nisam otisao u potpunosti. Počnimo, ostavimo ono oko “Alahovog poslanika”, što zapravo nikada nisam hteo da budem, i pustimo ljude na miru. Ili je to previše komplikovano?
 
Jami: Da razjasnimo stvari, počnimo od početka. Kako vam se zovu otac i majka?
 
Mo: Otac mi se zove Abdallah ibn Abd al-Mutalib, a majka Amina bint Vahab.
 
Jami: Kakav je čovek bio vaš otac, a kakva žena vaša majka?
 
Mo: Slabo se se
Am majke, umrla je kada sam imao 6 godina, a oca nisam upoznao uopšte. Umro je pre neogo što sam se rodio. Ja sam zapravo siroče.
 
Jami: Žao mi je što to čujem.
 
Mo: Do osme godine me je odgajio deda Abd al-Mutalib a posle ujak Abu Talib. Bilo je to lepo vreme, igrao sam se sa drugom decom, satima pričao sa ujakom. Bio je otac kakav se samo poželeti mogao.
 
Jami: Znači, imali ste lepo detinjstvo?
 
Mo: Može se reći…
 
Jami: Da li ste ivek znali da ćete biti prorok jednog dana?
 
Mo: Imao sam snove o tome, ali nisam u to vreme znao šta znače.
 
Jami: Sećate li se šta ste hteli da budete kad porastete?
 
Mo: Davno je to bilo. Ujak mi je pričao priče o čoveku po imenu Isus i njegovih 11 ratnika ili tako nešto. Stvarno sam hteo da budem kao on. I mislim da sam uspeo. Upoznao sam ga dobri smo drugari, igramo poker s vremena na vreme. Obojica pomalo varamo I posle se šalimo tim povodom. Ne igramo u novac, razume se.
 
Jami: Siguran sam da je hrišćanima drago da se vas dvojica slažete. Ako smem, krenu bih malo unapred, u vaše dvadesete. Jeste li imali obrazovanje?
 
Mo: Ne, ali sam naučio školu života. Bio sam umoran od besperspektivnog života. Hteo sam da nešto učinim za ljude. I naravno, da se oženim. Video sam I naučio dosta zanimljivih stvari. Onda sam upoznao Kadižu. Ona je organizovala trgovačke karavane, bila je izuzetna žena. Zaposlila me je kao vođu jednog od karavana. Sa 25 godina sam je oženio. Bila je 15 godina starija od mene.
 
Jami: Zar vam to nije smetalo?
 
Mo: U ljubavi nisu bitne godine. Kada ste zaljubljeni sve je moguće.
 
Jami: Izgleda da imate veliko srce
 
Mo: Nemojmo preterivati. Osim toga, imao sam I veliku praznu torbu.
 
Jami: Ali zar niste u jednom trenutku imali preko 20 žena? Sahih Buhari, jedan od vaših učenika je rekao da ste mogli da imate seksualne odnose sa svakom tokom jedne noći. Je li to istina?
 
Mo: Uglavnom jeste…Ali zar niste hteli da idemo hronološki? Moja prva supruga Kadiža je bila imućna žena i samim tim i privlačnija.
 
Jami: Jer vam ona na neki način bila banka?
 
Mo: Jeste, i to bogata. Verujte mi, svi sanjaju da se bogato venčaju. U to vreme i više nego danas. Brak je bio poslovna i politička stvar.
 
Jami: Šta je sa Ajšom? Imali ste 52 godine kada ste je uzeli, a ona 7, a brak ste konzumirali kada je imala 9 godina. Kako to objašnjavate?
 
Mo: To je složenije pitanje nego što vi i drugi ljudi mislite.
 
Jami: Ajša kaže, po Hadisima, da ju je “Proro oženio kada je imala 6 godina I konzumirao brak kada sam imala 9 sve dok Apostol nije umro”. Molim vas, objasnite.
 
Mo: Njen otac, Abu Bakr je bio jedan od mojih glavnih saveznika. Nakon smrti Kadiže bio sam slomljen, usamljen. Njen otac je bio ljubazan da dozvoli da je oženim. I bila je tako jaka devojka
 
Jami: Jeste li je pitali ?
 
Mo: Nisam. Njen otac je dao dozvolu, to je bilo dovoljno. Osim toga, bila je tako mlada. Nije mogla sama da odlučuje. To je bilo normalno tada ina žalost je još uvek na nekim mestima i 21. veku.
 
Jami: A kada je imala 9 godina, jeste li je pitali da li smete sa njom da vodite ljubav?
 
Mo: Bilo je to drugo vreme, vreme plemenskog društva. Mnoge sus tvari bile drugačije, mentalitet je bio drugačiji, život, ljudi, pa ija…Ne zaboravite ida sam bio Alahov poslanik ida sam imao specijalne erotske privilegije koje obični ljudi nisu imali. Imao sam i ja ljudske potrebe
 
Jami: Ovo kažem zato što je u islamskim zemljama to I dalje praksa. Šta biste poručili muslimanima koji to rade?
 
Mo: Ne radite to kod kuće. Šalu na stranu, razumem da je ljudima danas teško da razumeju šta se događalo tada. Ali muslimani moraju da shvate da živimo u drugom vremenu. Ne ponosim se svim što sam tada uradio. Mnoge stvari koje su tada izgledale normalne danas se čine nazadnim i nehumanim. Moja poruka muslimanskim društvima je da se ne venčavaju I ne stupaju u seksualne odnose pre nego što budu spremni ili pre nego što žena bude htela. Po mom mišljenju, muškarci i žene su ravnopravni i kao takve ih treba tretirati. Može se biti musliman samo po slobodnoj volji i ženiti se I udavati samo po slobodnoj volji.
 
Jami: Reče Muhamed, leta gospodnjeg 2008…
 
Mo: Više mi se sviđa da kažem da je 1429 godina, ako nemate ništa protiv…
 
Jami: Da popričamo o ostalim delikatnim pitanjima. U islamskim zemljama ima dosta antisemitizma. Priča ste da ste ubili 600 Jevreja i da ste uzeli Jevrejku za ženunakon što ste joj ubili roditelje. Možete li da objasnite ovo?
 
Mo: Ah, Jeveji. Stalni problem. Kako bih mogao biti poslednji prorok Alahov ako Jevreji i hrišćani nisu hteli da mi se pridruže. Konflikte je bio čisto poslovne prirode. Ja sam samo hteo da osnujem laganiju formu Judaizma. Jevreji su uvek tako tvrdoglavi, ne prihvataju da za njih nema mesta. Na primer, svi su ljudi od Boga stvoreni, kao što rekoh…Išao sam dosta po svetu u poslednje vreme i mogu vam reći da je pravo čudo kako ljudi imaju toliko toga zajedničkog. Imaju svoje snove I strahove
 
Jami: Hoćete da kažete da ništa nemate protiv Jevreja?
 
Mo: Naučio sam šta znači ljubav i tolerancija. Bili smo u ratu tada I bilo je normalno ubijati neprijatelja. Naravno, samo one koji nose oružje. Ono što se desilo je bilo pogrešno, vekovima su civili bili meta. To su radili i krstaši i Saladin. Muslimanski civili su bili ubojani u Bosni. Muslimani su ubijali nevine u Darfuru, tokom jermenskog genocida i bombama u podzemnoj železnici. Milsio sam da je hrišćanima i muslimanima zabranjeno da ubijaju civile…
 
Jami: Ovo je sve tačno. Ali, da li se slažete sa mnom da zbog vaših akcija prema Jevrejima I zbog onoga što ste o njima govorili muslimani danas mrze Jevreje?
 
Mo: Sudite o ljudima po tome kako tretiraju druge. Ne radite drugima ono što ne želite da drugi rade vama. Mnoge stvari u Kuranu su simbolične. Bog je ljudima dao mozak, zar ne? Donesite svoj sopstveni moralni sud. U Starom zavetu postoje brojne okrutne stvari i hrišćani ih uglavnom ne shvataju bukvalno. Znam da se kaže da je Kuran doslovna reč Božja. I jeste, ali više u poetskom smislu. Ja to bar tako vidim.
 
Jami: Zar odbijate odgovornost za genocid u Medini gde je ubijeno na stotine Jevreja? Nisu imali oružje, predali su se. Niste im ukazali milost.
 
Mo: Mešate mene I mog Boga sa hrišćanima. Ubiti I biti ubijen je takođe jedan vid milosti. Da sam tu i na drugim mestima pokazao milost ne bi nikada bilo islamske države.
 
Jami: Znači, vaša najveća zasluga je stvaranje islamske države?
 
Mo: Objektivno govoreći, islam je jedina istina
 
Jami: Postoji li subjektivna istina?
 
Mo: Da, istina morala i milosti. U tom slučaju genocid je nemoralan i nemilosrdan.
 
Jami: Šta je sa onima koji napuste islam?
 
Mo: (uzdah) To je vama blisko, zar ne?
 
Jami: Hmm, da…Ja sam takođe apostata…Ali, uopšteno govoreći, kako treba tretirati apostate?
 
Mo: Oni me se više ne tiču. Ako hoće da napuste islam, neka ih…Žao mi je ako to urade. Nemojte me pogrešno shvatiti…Oni su slobodni da to učine…Ako žele da gore u paklu, neka ih…
 
Jami: Zašto onda to niste rekli pre 1400 godina? Ubijali ste ljude koji više nisu verovali u islam. Šta ćete da kažete muslimanima i posebno imamima koji kažu da je apostazije zločin koji se kažnjava smrću?
 
Mo: Bez izbora da se ne veruje vera ne bi imala nikakvo značenje. Ukoliko je nametnuta, to nije prava vera. Ja kažem da su ljudi koji proganjaju druge zbog toga što ne veruju isto kao i oni ludi i nisu dostojni da se nazivaju muslimanima.
 
Jami: Imam i neka lična pitanja…Šta mislite o ljudima kao što su Gert Vilders ili Salman Ruždi? Poznajete li ih?
 
Mo: Ne poznajem ih najbolje ali mi se ne sviđa to što im muslimani prete smrću. To je pogrešno. Ne zanima me šta ta dvojica kažu. Oni imaju svoje mišljenje, ja svoje. Ja mislim da potpuno greše, ali to je za očekivati…
 
Jami: Počinjete da se menjate…
 
Mo: Svi se menjaju, stalno. Činjenice ne možemo da promenimo, ali standarde da. Prilagodimo ih novom vremenu…
 
Jami: Zar to nisu Alahovi standardi?
 
Mo: Ne znam šta je Alahova volja, niko to ne zna.
 
Jami: Izlažete se opasnosti, biće vam potrebni telohranitelji. Počeće da vam pale slike.
 
Mo: Zbog toga sam zabranio muslimanima da me slikaju. Ne potcenjujte me, muslimani me se boje. Teror je osnov na kome me je Alah sačinio, kao i sve druge.
 
Jami: Šta ukoliko ne bude više straha od alahovog terora?
 
Mo: Onda je to kraj moje priče, ispunio sam svoju ulogu. To je prava emancipacija Bogova I proroka. Oni su onda razrešeni svoje večne obaveze. Vaš film je mali korak ka tome. Tako proroci umiru, I istovremeno bivaju ponovo rođeni.
 
Jami: Milsite li da će muslimani reagovati mirno kada ovaj film bude pušten u promet?
 
Mo: Ne precenjujte vašu niskobudžetnu produkciju. Ali nikada se ne zna…Nadam se da će moja braća i sestre reagovati dostojanstveno. Ovo je samo film, i to niskobudžetan. Nije blokbaster. Ili, ako hoćete, možemo da napravimo skandal na kraju da bismo podigli gledanost.
 
Jami: Šta predlažete?
 
Mo: Da skinem masku? Ne, šalim se, zadržimo je. Neki staromodni muslimani se mogu uvrediti. Uostalom, frizura mi je loša.
 
Jami: Mo, hvala vam na vremenu, bilo mi je zadovoljstvo.
 
Mo: Meni takođe.

Return to the top


Slovenian Version

[Not yet available]

Return to the top


Spanish Version

[Not yet available]

Return to the top


Swedish Version

Translated by Henrik W.

 En intervju med Mohammed
 
Jami: Salam o alaikom.
Tack så hemskt mycket för den här intervjun. Vad ska jag kalla dig? Herr Mohammed, eller har du ett efternamn?
 
Mo: Fred vare med dig.
Mo blir bra. Mohammed är lite för långt. Jag har märkt att allting är förkortat numera. En hel del har ju ändrats. Jag har rest runt mycket på sistone…
 
Jami: Tyckte du om det har sett?
 
Mo: På sätt och vis. Det är resa nuförtiden… på så sätt är det lätt att träffa olika människor på olika platser… Det finns gott om potential för förståelse på det sättet.
 
Jami: Öh, eh, Mo… när vi talar om förståelse… Som du vet är det mycket diskussioner om islam i västvärlden, islam och demokrati och förstås hur ditt eget live påverkar muslimer idag. Så vi börjar från början med ditt liv och fortsätter med att prata om din syn på islam av idag senare.
 
Mo: Jag har förstått att det har blivit en del förvirring de senaste… eh… 1400 åren. Detta ger mig ett tillfälle att reda ut saker och ting.
 
Jami: Är det här ett försök att skriva om historien?
 
Mo: Alla historiska personligheter har varit tyngda av olika fakta och tolkingar. Fakta går inte att skriva om, men tolkningarna går.
 
Jami: Men i din historia är det svårt att skilja på fakta och tolkningar.
 
Mo: Ja, det är min olycka: jag är författaren till, spelaren och åskådaren av mitt eget drama.
 
Jami: Vems drama är mer tragiskt? Ditt eller den tragiska situationen för millioner muslimer? I den tragedin är du regissören. Men skådespelarna fortsatte spela efter att du dragit dig tillbaka.
 
Mo: Sant. Men jag har aldrig lämnat scenen helt. Låt oss börja och lämna därför Rasul Allah guds sändebud och befria folk från vad jag var och aldrig vill vara igen. Det är vad du kallar befrielse. Eller är jag för komplicerad nu?
 
Jami: Låt oss försöka klargöra saker. Vi börjar från början. Vad hette din mor och far?
 
Mo: Min fars namn var Abdallah ibn Abd al-Muttalib och min mors namn var Aminah bint Wahab.
 
Jami: Vilken sorts man var din far? Och vilken sorts kvinna var din mor?
 
Mo: Jag har få minnen av min mor. Hon gick tyvärr hädan när jag var sex år. Min far kände jag aldrig överhuvudtaget. Han dog innan jag föddes. I faktiskt föräldrarlös.
 
Jami: Jag beklagar.
 
Mo: Jag uppfostrades av min farfar Abd al-Moettalib till dess jag var åtta, och efter det av min farbror Aboe Talib. Det var en trevlig tid jag minns med glädje. Leka utomhus med andra barn och tala med min farbror i timmar. Han var den bäste far ett barn kan ha.
 
Jami: Så du hade en bra barndom?
 
Mo: Det kan man väl saga…
 
Jami: Visste du alltid att du skulle bli en profet någon gang?
 
Mo: Jag hade drömmar om det ibland. Fast jag visste inte vad de betydde då…
 
Jami: Kommer du ihåg vad du ville bli när du blir stor?
 
Mo: Det är länge sedan. Jo, min farbror brukade berätta fantastiska historier om en man som hetter Jesus och hans elva… krigare eller något sådant. Jag ville verkligen bli som honom. Och jag tror jag har levt upp till förväntningarna. Jag har träffat honom. Vi är faktiskt goda vänner. Vi brukar göra saker ihop. Vi spelar poker ibland. Vi fuskar båda två och skrattar åt det efteråt. Vi spelar ju förstås inte om pengar.
 
Jami: Jag är säker på att de kristna är glada att höra att ni två kommer överens. Om det är okej för din del skulle jag vilja gå framåt i tiden en bit.
Så du är i tjugoårsålden nu. Fick du någon utbildning?
 
Mo: Nä, men jag var gatusmart. Livet var min utbildning. Jag var trött på att leva utan perspektiv. Jag vill göra något för mänskligheten. Och höll utkik efter en bra fru, förstås. Jag har sett så många intressanta saker under min bana. Och lärt mig så mycket. Sen mötte jag Khadidja. Hon var i karavanbranschen. Helt bedårande. Hon hyrde mig som ledare för en av hennes karavaner. Jag gifte mig med henne när jag var 25. Hon var 15 år äldre än mig.
 
Jami: Störde du dig inte over det?
 
Mo: Kärleken har inga åldersgränser, min vän. Allt är möjligt när du är förälskad.
 
Jami: Du har uppebarligen ett stort hjärta?
 
Mo: Vi ska inte överdriva. Jag hade en stor tom plånbok också.
 
Jami: Men du hade mer än 20 fruar vid ett tillfälle. Sahih Bukari, en av dina apostlar, sa att du brukade ha sex med alla dina fruar på en natt. Häftigt. Är det sant?
 
Mo: Ja, något i den stilen. Men jag trodde du vill gå igenom saker i ordning… Min första fru Khadidja var en rik kvinna och därför var hon attraktiv för mig.
 
Jami: Hon var din bank?
 
Mo: Oh, ja. En bank med allt. Tro mig, alla har drömt o matt gifta sig med en bank vid något tillfälle. Och på den tiden. Till och med mer än nu. Äktenskapet var affärer. Äktenskapet var politik.
 
Jami: Och Aisha?
Du var 52 år och du gifte dig med en flicka på sju år och hade sex med henne när hon fyllde nio. Hur förklar du det?
 
Mo: Det är mer komplext än du och många andra tror.
 
Jami: Nu har jag ett citat av Aisha och jag citerar direkt från Hadidtherna där hon säger: profeten gifte sig med mig när jag var sex år och fullbordade äktenskapet när jag var nio och sedan stannade jag hos honom i nio år till dess Allahs apostel dog. Du får gärna förklara för mig.
 
Mo: Henne far, Aboe Bakr, var en av mina närmaste förtrogna. Efter Khadidjas död var jag helt förkrossad. Jag var ensam. Hennes far var vänlig nog att låta henne gifta sig med mig. Och hon var en så stark flicka…
 
Jami: Men frågade du om hon ville gifta sig med dig?
 
Mo: Nä, det gjorde jag inte. Hennes far tillät det. Det var nog. Och så var hon så ung. Hon kunde inte fatta sitt eget beslut. Det var vanligt på den tiden och är tyvärr vanlig på vissa ställen på den här planeten även på 2000-talet.
 
Jami: Och frågade du henne om att ha sex med dig när hon var nio år?
 
Mo: Det var en annan tid. Det var ett stamsamhälle. Många saker var helt annorlunda då. Åsikterna var andra. Livet var annorlunda. Folk var annorlunda och jag var annorlunda.
Och så ska du inte glömma bort att jag, Rasul Allah guds sändebud, hade speciella erotiska förmåner som vanliga män inte har. Jag hade världslig makt. Och jag var bara människa.
 
Jami: Jag sager det för att sådana saker forfarande hander i stor omfattning i muslimska länder. Vad har du att säga till de muslimer som gör sådant?
 
Mo: Ger er inte på det. Nä, allvarligt… Jag förstår att det är svårt för folk som lever idag att fårstå hur det var då. Men muslimer måste förstå att vi lever i en ny tid. Jag är inte nödvändigtvis stolt över vad jag gjorde. Många saker som var helt normala då skulle upplevas som bakåtsträvande och inhumana idag. Mitt budskap till det muslimska samhället är; gift inte bort eller ha sex med flickor som inte är redo eller vill det. Jag tycker att män och kvinnor är jämlika och måste behandlas så. Du kan bara vara muslim frivilligt och bara gifta dig frivilligt.
 
Jami: Så säger Mohammed i herrens år 2008…
 
Mo: Jag föredrar att kalla det för 1429, om du inte misstycker.
 
Jami: Låt oss prata om andra känsliga frågor. Det finns mycket antisemitism i muslimska länder. Det sägs att du dödade över 600 judar och gifte dig med en judisk flicka efter att ha dödat hennes föräldrar. Kan du förklara varför för mig?
 
Mo: Åh, judar. Ett evigt problem. Hur kunde jag vara Allahs siste profet om judar och kristna inte ville tro på min religion? Den konflikten var rent affärsmässig. Jag ville bara skapa en lättform av judendomen. Jag kunde inte göra annat, det fanns ingen mer plats åt judendomen. Judar är alltid så… envisa, de kunde inte förlika sig med att det inte fanns plats åt dem.
Till att börja med är alla skapade av gud. Som jag sa… jag har vandrat runt i världen mycket på sistone. Och jag kan säga: det är förvånansvärt hur mycket folk har gemensamt. De har alla drömmar och farhågor.
 
Jami: Menar du att du inte har något emot judar…till exempel?
 
Mo: Jag har lärt mig att förstå innebörden av tolerans och kärlek. Vi var i krig då. Så det var normalt att döda fienden. Fast bara dem som är beväpnade, förstås. Därför var det som hände fel. Civila blev måltavlor i århundraden. Korsfararna gjorde det. Men Saladin också. Muslimska civila dödades i Bosnien. Muslimer dödade oskyldiga i Darfur, folkmordet på armenier och bomber i förorterna… jag trodde det var förbjudet för kristna och muslimer att döda civila, oavsett vad.
 
Jami: Detta är fakta. Men håller du med mig om att det du gjorde och sa om judar lett till att muslimer idag faktiskt hatar dem?
 
Mo: Döm folk efter hur de behandlar andra. Gör aldrig mot andra vad du inte vill att de ska göra mot dig. Många saker i koranen är symbolika. Gud gav folk en hjärna, eller hur. Så döm själv. I bibelns gamla testament finns det gott om grymheter. Få kristna tar det bokstavligt… Jag vet att jag sa att koranen är guds ord bokstavligen. Det är den. Men mest i den poetiska innebörden av uttrycket. Så ser jag det i alla fall.
 
Jami: Vägrar du att ta på dig ansvaret för massakern i Medina där hundratals judar dödades? De var obeväpande och utlämande åt dig. Du hade inget förbarmande.
 
Mo: Du förväxlar mig och min gud med de kristna. Dö och döda är också en form av förbarmande. Hade jag visat förbarmande här och annars hade det aldrig blivit någon islamisk stat.
 
Jami: Så skapandet av den islamiska staten är din störst bedrift?
 
Mo: Objektivt sett är islam den enda sanningen.
 
Jami: Är det en subjektiv sanning också?
 
Mo: Ja, motalens och barmhärtighetens sanning. På det sättet är folkmord ormoaliskt och obarmhärtigt.
 
Jami: Hur är det med dem som lämnar islam?
 
Mo: (suck) Det är lite av din sak, eller hur?
 
Jami: Öh, jo… jag är en avfälling också… men generellt.. hur ska avfällingar behandlas?
 
Mo: Avfällingar är inte min huvudvärk längre. Vill de lämna islam… bra… Jag är ledsen att de gör det. Förstå mig. Men de är fria att göra det. Om de vill brinna i helvetet… så är det okej för min del.
 
Jami: Så varför sa du inte det för 1400 år sedan? Du dödade ju folk som inte trodde på islam längre?
Och vad säger du till muslimer och imamer som påstår att lämna religionen är ett brott och skall bestraffas med döden?
 
Mo: Utan valet att inte tro skulle inte tron ha någon mening. Om den är påtvingad är det ingen sann tro. Jag skulle säga att de som förföljer andra för att de inte tror på samma sak är galna och inte förtjänar att bli kallade muslimer.
 
Jami: Jag skulle vilja ställa ett par personliga frågor.
Vad anser du om folk som Geert Wilders eller Salman Rushdie? Har du hört talas om dem?
 
Mo: Jag vet inte så mycket om dem, men jag ogillar att muslimer hotar dem med döden. Det är helt fel. Jag bryr mig inte om vad de säger. De gör sin sak. Jag har min. De har sin åsikt. Jag har min. Jag tycker de har helt fel. Men det kommer väl inte som någon överraskning för dig…
 
Jami: Har du börjat ändra på dig?
 
Mo: Alla gör det. Alltid. Vi kan återställa fakta. Reglerna kan ändras. Anpassas till nya tider.
 
Jami: Var inte det Allahs regler?
 
Mo: Jag vet inte vad Allahs vilja är i detalj. Det gör ingen.
 
Jami: Du utsätter dig själv för risk, snart kommer du behöva livvakter. Och de kommer bränna bilder av dig.
 
Mo: Det är anledningen till att jag förbjöd muslimer göra bilder av mig. Underskatta inte mig, muslimer är rädda för mig. Rädsla är den grund från vilken Allah skapat mig och alla andra.
 
Jami: Vad hander om vi inte är rädda för Allah längre?
 
Mo: Då tar min saga slut. Då har jag verkligen spelat ut min roll. Det är gudars och profeters verkliga befrielse. Då blir de befriade från sin eviga uppgift. Din film är ett litet steg på vägen mot den befrielsen. Och det är så profeter dör. Och så vi återföds.
 
Jami: Tror du det muslimska samfundet kommer reagera lungt när jag släpper den här filmen?
 
Mo: Överskatta inte din lilla lågbudgetproduktion. Men… man vet aldrig. Jag hoppas att mina medbröder och systrar kommer reagera med värdighet. Det är bara en film. Och en billig en. Ingen jättehit. Eller så kan vi skapa en skandal på slutet för att dra upp tittarsiffrorna.
 
Jami: Vad föreslår du?
 
Mo: Ta av mig masken? Nä, skämtar bara. Låt oss behålla den på. Jag skulle kunna stöta några gammaldags muslimer. Och så är jag så okammad idag.
 
Jami: Nå, tack för din tid igen, Mo! Det var ett nöje att prata med dig.
 
Mo: Det var så lite så.

Return to the top


Tagalog Version

[Not yet available]

Return to the top


Last updated by Baron Bodissey 01/17/2009